Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Αναβάλλεται ο φόρος υπεραξίας για το Χρηματιστήριο

Αναβάλλεται η υπεραξία – Νέος πρόεδρος την Τρίτη
Η κοινή λογική επικράτησε τελικώς στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς αναβάλλει τουλάχιστον για ένα έτος τον φόρο υπεραξίας στις συναλλαγές του χρηματιστηρίου, αφού η ζημιά – σε μια δύσκολη περίοδο – θα ήταν μεγαλύτερη από τα πρόσκαιρα έσοδα της εφαρμογής του φόρου.
Πέραν των τεχνικών δυσκολιών για την εφαρμογή του μέτρου ( είχε συζητηθεί η επιβολή φόρου για τις συναλλαγές εντός της ημέρας ), αυτό που μέτρησε ήταν το γεγονός ότι τα έσοδα από το φόρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών 0,15% είναι σταθερά με προοπτική ανόδου, εφόσον αυξηθεί σταδιακά ο τζίρος.
Αυτό που συζητεί το υπουργείο- όπως λένε στο Σύνταγμα - είναι η αύξηση του σημερινού φόρου σε 0,20%, θέμα το οποίο θα κληθεί να λύσει ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα αποτελεί επιλογή του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη, πιθανότατα, αναμένεται να επιλεγεί ο νέος πρόεδρος ύστερα από την πρόταση που θα κάνει η επιτροπή που εξετάζει τις υποψηφιότητες, ενώ υπήρχε μια μικρή πιθανότητα για σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. Μεταξύ των στελεχών που διεκδικούν την θέση είναι ο νυν αντιπρόεδρος κ. Σ. Λαζαρίδης και ο διατελέσας κατά το παρελθόν πρόεδρος κ. Π. Αλεξάκης, φέρεται να έχει αυτοπροταθεί.
Επειδή, όμως, ο νέος πρόεδρος θα αποτελέσει επιλογή του Υπουργού – παρά το ότι δεν έχει το Δημόσιο μετοχές – δεν αποκλείεται μια έκπληξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, του protothema. gr, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του κόστους στο ΧΑ – με ό, τι αυτό σημαίνει.
Εκτός από το φόρο επί των συναλλαγών ο νέος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: