Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Δεν το κόβεις;

Η διακοπή του καπνίσματος φοβίζει για διάφορους λόγους, ένας από αυτούς είναι και η πιθανότητα αύξησης τουσωματικού βάρους. Ωστόσο, ορισμένοι πρώην καπνιστές ομολογούν πως δεν πήραν κιλά αφού διέκοψαν αυτή τη κακή συνήθεια αλλά υιοθέτησαν κάποιες αλλαγές στη καθημερινή τους ζωή.
Η γνώση του «εχθρού» σου δίνει σημαντικά όπλα για την αντιμετώπισή του. Για να δούμε λοιπόν πως η νικοτίνη σχετίζεται με το βάρος.

Μεταβολισμός & νικοτίνη

Η νικοτίνη δρα ως διεγερτικό, αυτό σημαίνει ότι ωθεί το σώμα σου να χρησιμοποιήσει τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες (γλυκογόνο) απελευθερώνοντάς τους στο αίμα. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού σου. Επομένως αν μετά τη διακοπή του καπνίσματος συνεχίσεις να προσλαμβάνεις τις ίδιες θερμίδες με αυτές που κατανάλωνες ενώ κάπνιζες είναι πιθανό μακροπρόθεσμα να πάρεις 1-2 κιλά. Ωστόσο, αν αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα ή μειώσεις την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεις το ενδεχόμενο της αύξησης του σωματικού σου βάρους, απομακρύνεται.

Όρεξη & νικοτίνη

Η νικοτίνη μπορεί να μειώσει την όρεξή σου αφού αυξάνει τη δράση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, ουσίες που ελέγχουν το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την όρεξη. Για αυτό αφού έχεις καπνίσει ένα τσιγάρο νιώθεις να μη πεινάς για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Επομένως, η διακοπή του καπνίσματος είναι πιθανό να αυξηθεί και η όρεξή σου.

Το κάπνισμα ως παρηγοριά

Το κάπνισμα πολλές φορές χρησιμοποιείται παρηγορητικά, δηλαδή για να καταπραΰνουμε έντονα συναισθήματα άγχους ή θλίψης. Πολλές φορές η κατανάλωση του φαγητού συνδέεται με τα ίδια συναισθήματα. Επομένως, όταν κάποιος έχει διακόψει το κάπνισμα και νιώσει άγχος ή θλίψη αφού δεν μπορεί να καταφύγει στο τσιγάρο καταφεύγει στην πρόσληψη τροφής. Αυτή είναι μία ακόμη πιθανή αιτία αύξησης του βάρους.

Το κάπνισμα ως συνήθεια

Το να κρατάς και να ανάβεις το τσιγάρο, αν είσαι χρόνιος καπνιστής, σίγουρα σου έχει γίνει συνήθεια. Με την διακοπή του καπνίσματος επιθυμείς να απασχολείς με κάτι τα χέρια σου, για αυτό είναι πιθανό να ξεκινήσεις το τσιμπολόγημα και άρα να αρχίσεις να βλέπεις το βάρος σου να αυξάνει. Το κομπολόι αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική που θα σε κρατήσει μακριά από το ψυγείο.
Τώρα που γνωρίζεις είσαι έτοιμος να κάνεις το βήμα. Συνοπτικά: να σκέφτεσαι θετικά, κράτησε ημερολόγιο όπου θα γράφεις κάθε μέρα τι έχεις καταναλώσει, προσπάθησε να τρέφεσαι υγιεινά, απασχόλησε τα χέρια σου με ένα κομπολόι, βάλε το περπάτημα στη ζωή σου, στο τέλος κάθε μήνα αντάμειψε τον εαυτό σου με τα χρήματα που θα χρησιμοποιούσες για να πάρεις τσιγάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: