Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Από Δευτέρα «καλώς ορίσατε» για την περαίωση

Πρεμιέρα από τη Δευτέρα, για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της δεκαετίας 2000 -2009, καθώς οι εφορίες και οι τράπεζες θα αρχίσουν να εισπράττουν τον φόρο από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που εντάσσονται σε αυτήν.
Με εγκύκλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζητάει από όλες τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα να επιταχύνουν το έργο τους, ώστε να ολοκληρώσουν άμεσα την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της τελευταίας δεκαετίας για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Με στόχο την είσπραξη περίπου 700 εκατ. ευρώ στο προσεχές δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου ή συνολικά 1,3 δισ. ευρώ, κάθε εφορία θα έχει ειδικό γραφείο με έμπειρους υπαλλήλους που θα δίνουν αναλυτικές διευκρινίσεις στους επιτηδευματίες για τη ρύθμιση, ενώ -αν απαιτείται- θα διενεργούν ακόμη και διόρθωση εκκαθαριστικού σημειώματος έπειτα από αίτημα του φορολογουμένου σε περίπτωση που υπάρχουν λάθος στοιχεία.

Με τη νεότερη εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών δίνονται «28» διευκρινίσεις-οδηγίες:

1. Μέχρι τις 18 Νοεμβρίου μπορεί να αποδεχθούν το σημείωμα που θα τους αποστείλει το υπουργείο.

2. Ο φόρος ισούται με το γινόμενο ακαθάριστων εσόδων, βασικού συντελεστή 2% (χαμηλότερος για επιχειρήσεις καυσίμων και πρακτορεία τουρισμού-ταξιδιών), του συντελεστή προοδευτικότητας (1 έως 1,30) και του φόρου 20% (25% για Α.Ε. και ΕΠΕ).

3. Προβλέπονται προσαυξήσεις φόρου μέχρι 60% για όσους έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

4. Τα ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση ξεκινούν από 300 ευρώ για τηρούντες βιβλία Α' κατηγορίας και 500 ευρώ για Β' κατηγορίας και φθάνουν τα 700 ευρώ για Γ' κατηγορίας, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες ορίστηκαν σε 700 ευρώ για βιβλία Β' κατηγορίας και 1.000 ευρώ για Γ' κατηγορίας.

5. Οι επιτηδευματίες μπορεί να υπαχθούν στη ρύθμιση προκαταβάλλοντας το 20% της συνολικής οφειλής.

6. Το υπόλοιπο εξοφλείται σε 6 δόσεις για ποσό μέχρι 5.000 ευρώ, 8 για 5.001-10.000 ευρώ, 12 για 10.001-15.000 ευρώ, 18 για 15.001-20.000 ευρώ και 24 για ποσό άνω των 20.000 ευρώ.

Εκπτωση 10% για εφάπαξ

7. Παρέχεται έκπτωση 10% σε εφάπαξ εξόφληση.

8. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι κάτω των 500 ευρώ.

9. Στην περαίωση και όσοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση τη διετία 2008-2009, με έκπτωση φόρου 50%.

10. Οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα θα ενημερώσουν τηλεφωνικά ή θα αποστείλουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις προσκλήσεις σε επιτηδευματίες με εκκρεμείς ελεγμένες υποθέσεις.

11. Οι επιτηδευματίες έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η (μη) φύλαξη βιβλίων

12. Το κίνητρό της είναι ότι οι επιτηδευματίες δεν έχουν υποχρέωση να φυλάνε τα βιβλία και τα στοιχεία του ΚΒΣ μέχρι και τη χρήση του 2005, εφ' όσον όμως κλείσουν όλες ανεξαιρέτως τις υπαγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις και τα εκκρεμή προσωρινά φύλλα ελέγχου ή πράξεις ή αποφάσεις επιβολής προστίμου και εξοφλήσουν τη συνολική οφειλή.

13. Το κίνητρο της μη φύλαξης παρέχεται και για υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί με τακτικό έλεγχο ή έχουν περαιωθεί με τη διαδικασία του αυτοελέγχου, εφ' όσον έχει εξοφληθεί ή ακόμη κι όταν εξοφληθεί η συνολική οφειλή.

14. Αν μέχρι και το 2005 υπάρχουν χρήσεις που έχουν υπαχθεί σε αυτοέλεγχο, τότε και για αυτές αίρεται η υποχρέωση φύλαξης βιβλίων και στοιχείων εφ' όσον η επιχείρηση περαιώσει όλες τις υπαγόμενες στην περαίωση επόμενες χρήσεις, καθώς και τυχόν εκκρεμείς καταλογιστικές πράξεις και εξοφλήσει τη συνολική οφειλή. Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην έχει οφειλές από τακτικό έλεγχο ή παλαιότερη περαίωση.

15. Αν για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ μέχρι 31.8.2010, το ποσό του φόρου που προκύπτει προσαυξάνει 10% και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 200 ευρώ.

16. Αν από τη δήλωση εισοδήματος προκύπτει ζημιά της τελευταίας περαιωμένης χρήσης, τότε δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό με τα θετικά εισοδήματα των επόμενων χρήσεων, εφ' όσον η χρήση αυτή ή κάποια από τις τέσσερις προηγούμενες που περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό βαρύνεται με φορολογική παράβαση του ΚΒΣ ή άλλο επιβαρυντικό στοιχείο που επαυξάνει το φόρο ή με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.

Οι ζημιογόνες χρήσεις

17. Στην περίπτωση περαίωσης ζημιογόνων χρήσεων ο φόρος από την περαίωση υπολογίζεται χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν ή να ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του φόρου περαίωσης η ύπαρξη ή το ύψος της ζημιάς.

18. Αν μετά την αποδοχή του εκκαθαριστικού σημειώματος περιέλθουν σε γνώση του εφόρου συμπληρωματικά στοιχεία, τότε εκδίδεται συμπληρωματικό εκκαθαριστικό.

19. Αν σε περαιωμένη χρήση εκκρεμούν αιτήματα επιστροφής φόρου εισοδήματος, η επιστροφή διενεργείται από τον έφορο. Και αν η επιστροφή οφείλεται σε παρακράτηση φόρου πάνω από 1.000 ευρώ ανά βεβαίωση, αποστέλλεται έγγραφο στην εφορία του, ώστε να επιβεβαιωθεί η απόδοσή του.

20. Αν υπάρχουν επιστροφές πιστωτικού ΦΠΑ ακόμη και για όλες τις περαιωμένες χρήσεις, τότε επιστρέφονται χωρίς έλεγχο εφ' όσον δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ και για μεγαλύτερα ποσά διενεργείται προσωρινός έλεγχος.

21. Στη ρύθμιση υπάγονται και επιχειρήσεις σε αδράνεια ή όσες δεν δηλώνουν έσοδα, καθώς και νομικά πρόσωπα που τελούν υπό εκκαθάριση μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εκκαθάρισης.

22. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι και 31.8.2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις και τις επόμενες αυτής.

23. Αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση εισοδήματος σε ενδιάμεση χρήση, εξαιρείται η συγκεκριμένη χρήση και οι επόμενες αυτής, ενώ οι προηγούμενες χρήσεις μπορεί να υπαχθούν στη ρύθμιση.

24. Εντάσσονται στη ρύθμιση ακόμη και υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά μέχρι 31.8.2010 είχαν υποβληθεί δηλώσεις εισοδήματος των χρήσεων αυτών.

25. Αν υπάρχει παράβαση ΚΒΣ ή επιβαρυντικό στοιχείο για χρήση που δεν είχε υποβληθεί δήλωση εισοδήματος, τότε εξαιρείται της ρύθμισης η συγκεκριμένη χρήση και οι επόμενες, ανεξαρτήτως αν για τις επόμενες υποβλήθηκαν δηλώσεις.

Και πλαστά, εικονικά

26. Εντάσσονται και οι λήπτες πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων. Υστερα από αίτησή τους στην εφορία μπορεί να υπαχθούν στη ρύθμιση πληρώνοντας φόρο εισοδήματος 55% αν είναι Α.Ε. ή ΕΠΕ και 40% άλλης κατηγορίας, επί της αξίας των πλαστών ή εικονικών στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή προκαταβάλλεται το 20%, η εξόφληση γίνεται σε 12 δόσεις με ελάχιστο ποσό 500 ευρώ για καθεμιά.

27. Εντάσσονται ακόμη και όσοι έχουν κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία.

28. Εξαιρούνται και υποθέσεις επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: