Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Πόλεμος» στη Νάπολη για τα σκουπίδια

Διαδηλώσεις, συλλήψεις, επεισόδια, τραυματισμοί, βανδαλισμοί. Ο «πόλεμος» κατά της δημιουργίας δεύτερης χωματερής στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους που αντιδρούν στο άνοιγμα μιας ακόμη χωματερής στο προάστιο Τερζίνιο και τις δυνάμεις της αστυνομίας είναι πια συνεχές φαινόμενο. Οι συμπλοκές γίνονται πια και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, μάλιστα, οι αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με περίπου 2.000 διαδηλωτές και δέχτηκαν «βροχή» από πέτρες, μάρμαρα, κροτίδες. Οι διαμαρτυρόμενοι επιστράτευσαν ακόμη κορμούς δέντρων για να μην επιτραπεί η πρόσβαση στη χωματερή.
Αρχικά, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκαλώντας πανικό στους διαδηλωτές και αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πόλη, σε συνδυασμό και την μυρωδιά τω σκουπιδιών, που συσσωρεύονται στους δρόμους του Τερζίνιο.
Η κρίση στη Νάπολη έχει φτάσει, φυσικά και στη Ρώμη. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι κάτοικοι της μεγαλούπολης του νότου αντιδρούν για τη χωματερή. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη, θέλοντας να περιορίσει όσο περισσότερο μπορεί τις συνέπειες για την κυβέρνησή του. Οι εκλογές, άλλωστε, βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: