Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ό,τι ξέρουμε για τους δεινόσαυρους, είναι λάθος;

Η εικόνα των θηριωδών σαρκοφάγων πλασμάτων που εξαφάνιζαν τα πάντα στο πέρασμά τους, μάλλον ταιριάζει καλύτερα σε κινηματογραφική ταινία αφού οι δεινόσαυροι δεν ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι!
Απολιθωμένες μικροσκοπικές αρχαίες πατημασιές που βρέθηκαν στα πολωνικά Όρη του Τιμίου Σταυρού, αποτελούν ίχνη από τους παλαιότερους πρωτο-δεινοσαύρους που έχουν ποτέ βρεθεί.
Η μελέτη τους έδειξε ότι οι πρόγονοι των φοβερών βροντόσαυρων και τυραννόσαυρων, έμοιαζαν περισσότερο με... γάτα, με βάρος που δεν ξεπερνούσε τα δύο κιλά! Τα απολιθώματα, περιλαμβάνουν πατημασιές ενός από τα σπανιότερα είδη πρωτο- δεινοσαύρων, του Προροτοδάχτυλου, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των "δεινοσαυρόμορφων" (στην εικόνα βλέπετε καλλιτεχνική απεικόνισή του).
Οι πατημασιές έχουν μήκος δύο έως τεσσάρων εκατοστών (!!) και αποδεικνύουν ότι στην αρχή της εξελικτικής ιστορίας τους, οι δεινόσαυροι ήταν κυρίως μικρού μεγέθους τετράποδα πλάσματα, που ζούσαν στη σκιά των πολύ περισσότερων και μεγαλύτερων συγγενών τους που έμοιαζαν με κροκόδειλους.
Αυτοί οι πρώτοι δεινόσαυροι όμως μέσα στα επόμενα 50 εκατομμύρια χρόνια πολλαπλασιάστηκαν και διαφοροποιήθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό, που κατάφεραν με το τεράστιο μέγεθος και τις τρομερές ικανότητες τους να κυριαρχήσουν στη Γη.
Παλιότερα ευρύματα, πάντως, έχουν δείξει ότι "Οι δεινόσαυροι είχαν χρώμα πορτοκαλοκόκκινο" , ενώ "Εμοιαζαν περισσότερο με... κότες"! Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, αμφισβητείται και ο τρόπος εξαφάνισης τους αφού διατυπώνονται θεωρίες που λένε ότι "Οι Δεινόσαυροι ΔΕΝ χάθηκαν από πτώση κομήτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: