Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ο Ήλιος μάς "καίει" περισσότερο όταν "κοιμάται"!

Ενα αναπάντεχο εύρυμα ανακάλυψαν ερευνητές του Ιmperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με αυτό ο Ηλιος, μας ζεσταίνει περισσότερο όταν βρίσκεται σε φάση ύφεσης παρά έξαρσης. Με απλά λόγια, ο Ηλιος μάς "καίει" κυρίως στον "ύπνο" του!
Το συμπέρασμα αυτό, από τη μια καταρρίπτει όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για την ηλιακή δραστηριότητα και από την άλλη, τους βοηθάει σημαντικά να κατανοήσουν πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι την τριετία 2004- 2007, που η ηλιακή δραστηριότητα παρουσίασε ύφεση, το φως που έφτασε σε εμάς στη Γη, ήταν σαφώς περισσότερο! Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Τζοάνα Χέιγκφος, "τα ευρήματα αυτά ανατρέπουν όλα όσα πίστευαν οι επιστήμονες. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αφορούν την συγκεκριμένη τριετή περίοδο και για τον λόγο αυτόν απαιτούνται περισσότερες αναλύσεις που θα καλύπτουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".
Είναι γνωστό ότι ένας ηλιακός κύκλος διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, οι ποσότητες φωτός και θερμότητας που στέλνει ο Ηλιος στην επιφάνεια της Γης, εμφανίζουν υφέσεις και εξάρσεις. "Βαρόμετρο" αυτών αποτελούν οι ηλιακές κηλίδες αφού όσο περισσότερες είναι τόσο εντονότερη δραστηριότητα μαρτυρούν.
Μέχρι σήμερα οι ειδικοί ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι ο Ηλιος ζεσταίνει τη Γη περισσότερο όταν βρίσκεται στην έντονη δραστηριότητά του. Η νεά όμως μελέτη έρχεται να δείξει το εντελώς αντίθετο. Οι επιστήμονες πάντως σπεύδουν να διευκρινήσουν ότι ακόμη κια να αυτό είναι απολύτως ακριβές, δεν απενοχοποιεί τον άνθρωπο και τη συμβολή του στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: