Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Εκτός φυλακής 1230 κρατούμενοι με ρυθμίσεις Καστανίδη

Εκτός φυλακής θα βρεθούν το επόμενο διάστημα περίπου 1230 κρατούμενοι στις ελληνικές φύλακες με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνεια και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ποινών
Οι ρυθμίσεις που ανακοινώσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης προβλέπουν: - Κατάργηση της κράτησης για όσους βρίσκονται στη φυλακή επειδή δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα - Μετατροπή ποινής φυλάκισης από 2 έως 3 έτη σε χρηματική.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα εφαρμόζεται, αφού το δικαστήριο κρίνει ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι υπότροπος για την τέλεση νέων εγκλημάτων.
Ακόμη, το δικαστήριο θα αποφασίζει για την καταβολή της χρηματικής ποινής τμηματικά -μέσα διάστημα από 2 έως 3 έτη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος αποδείξει οτι δεν μπορεί να πληρώσει την ποινή του, τότε θα έχει το δικαίωμα να την εκτίσει παρέχοντας κοινωφελή εργασία. - Παρέχεται η δυνατότητα αποφυλάκισης καταδικασθέντων, που έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινή τους, σε φυλάκιση 3 έως 5 έτη. Στην περίπτωση αυτή, το 1/5 ακόμα της ποινής μετατρέπεται σε χρηματική ποινή και αν ο κρατούμενος δεν έχει χρήματα μπορεί να πληρώσει σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. -Χορήγηση αναστολής εκτέλεσης ποινής σε όλους τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη αν δεν έχουν καταδικασθεί παλαιότερα σε φυλάκιση άνω του 1 έτους. Η αναστολή εκτέλεση ποινής πάντως θα χορηγείται υπό συγκεκριμένους όρους που επιβάλλει το δικαστήριο ανάλογα με την βαρύτητα της πράξη κι την ενοχή. - Επέκταση σε όλους τους κρατουμένους άνω των 75 ετών της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής. Η ρύθμιση θα ισχύει για πλημμελήματ. Μέχρι σήμερα αφορούσε καταδικασθέντες για οφειλές προς το δημόσιο που έχουν υπερβεί το 75έτος της ηλικίας τους. - Ευεργετικό υπολογισμό των ήμερων κράτησης για κρατούμενους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, οροθετικούς, τυφλούς, άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%) καθώς και για τις μητέρες που κρατούνται μαζί με τα ανήλικα (μέχρι 3 ετών) παιδιά τους.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η τελευταία ρύθμιση δεν αφορά - όπως διευκρίνισε ο κ. Καστανίδης - κρατούμενους για εγκλήματα τρομοκρατίας ή για σοβαρές υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στα κρατητήρια ή υπό καθεστώς μεταγωγής ανέρχεται σε 12.400 άτομα τη στιγμή που η χωρητικότητα των φυλακών είναι για 9.000 άτομα.
Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα και αφορούν και όσους βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο μεγάλο νομοσχέδιο του υπουργείο για την επιτάχυνση των δικών και αναμένεται σύντομα να είναι νόμος του κράτους. Τέλος, σε ότι αφορά την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι το θέμα εξετάζεται από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που λειτουργεί στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: