Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Νέα ανακοίνωση της Nasa για τις Ηλιακές Καταιγίδες που θα πλήξουν τη Γη!

Η προειδοποίηση της Nasa για τις ηλιακές καταιγίδες που θα πλήξουν τον πλανήτη μας το προσεχές διάστημα, έκανε λόγο αρχικά γι�� το καλοκαίρι του 2012.
Οι επιστήμονες ανησυχούσαν για τις συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου την περίοδο εκείνη. Πριν από λίγους μήνες όμως, με νέα ανακοίνωση, η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, μετέθεσε την πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων καταιγίδων, για την Άνοιξη του 2013!

"Ξέρουμε ότι θα έρθει, αλλά δεν ξέρουμε πόσο άσχημη θα είναι!"

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The Daily Telegraph, ο διευθυντής του Τμήματος Ηλιοφυσικής της NASA, δρ Ρίτσαρντ Φίσερ, αποκαλύπτει: "Ξέρουμε ότι θα έρθει, αλλά δεν ξέρουμε πόσο άσχημη θα είναι! Θα διαταράξει συσκευές επικοινωνίας, όπως οι δορυφόροι και τα GPS πλοήγησης, τα αεροπορικά ταξίδια, το τραπεζικό σύστημα, τους υπολογιστές μας... Ο,τιδήποτε είναι ηλεκτρονικό θα έχει πρόβλημα!"
Και εξηγώντας τις συνέπειες μιας Ηλιακής Καταιγίδας στην καθημερινότητά μας, προσθέτει: "Θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα για τον κόσμο. Ολόκληρες περιοχές θα μείνουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Ο χρόνος αποκατάστασης των προβλημάτων, θα είναι μεγάλος!".
Ηδη, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών αυτών, αλλά για την ώρα δηλώνουν αδύναμοι να τις αντιμετωπίσουν αν η ένταση των Ηλιακών Καταιγίδων είναι πολύ μεγάλη!

Τι είπε ο αστροφυσικός κ. Χρίστος Γούδης στο Pyles.tv

Μιλώντας στο pyles.tv και τη Μαργαρίτα Τζαγκαράκη για τον κίνδυνο εκδήλωσης ηλιακών καταιγίδων στους Ολυμπιακούς του 2012, ο αστροφυσικός κ. Χρίστος Γούδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας & Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, είχε εξηγήσει:
"Αναμένεται το μέγιστο των ηλιακών κηλίδων το 2011-2012. Το μέγιστο των ηλιακών κηλίδων συνεπάγεται και δραστηριότητα καταρρεύσεων μαγνητικών πεδίων στον Ήλιο, τοπικών μαγνητικών πεδίων στον Ήλιο. Αυτό σημαίνει "βομβαρδισμό" με σκληρή ακτινοβολία δηλαδή ακτίνες Χ και Γ, και με σωματιδιακή ακτινοβολία από τον Ήλιο. Εάν η δραστηριότητα είναι φοβερά έντονη , υπάρχει περίπτωση παρεμβολής και διακοπής της ηλεκτρονικής μετάδοσης όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων", μας είπε.
Στο ερώτημα εάν θα έχουμε πρόβλημα στη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων ο κος Γούδης ήταν κατηγορηματικός: "Βεβαίως! Εάν είναι τόσο έντονη η ηλιακή δραστηριότητα θα αναγκαστεί κανείς να κλείσει τις ηλεκτρονικές του συσκευές προκειμένου να τις προστατεύσει. Επειδή παρακολουθείται ο Ήλιος και επειδή τα σωματίδια αυτά κάνουν κάποιες μέρες να έρθουν στη Γη, θα το ξέρουμε αυτό από πριν. Ως εκ τούτου εάν είναι πράγματι πολύ έντονη η δραστηριότητα, που όμως αυτό δεν το ξέρουμε προς το παρόν, ώστε να μας αναγκάσει να κλείσουμε τα ηλεκτρικά μας συστήματα και αυτό συμπέσει με τη χρονική περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, προφανώς υπάρχει πρόβλημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: