Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Το τηλεσκόπιο που φιλοδοξεί να "δει" τη στιγμή της Γέννησης του Σύμπαντος!

Επιστήμονες στην Ολλανδία, έθεσαν σε λειτουργία το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, κοντά στην πόλη Άσεν της βορειοανατολικής Ολλανδίας.
Το τηλεσκόπιο LO.F.AR (Low Frequency Array), είναι σε θέση να ανιχνεύει αχνά ραδιοσήματα τόσο μακριά στον χώρο και τον χρόνο, που φθάνουν σχεδόν στην στιγμή μηδέν: στην Γέννηση του Σύμπαντος!
"Οι παρατηρήσεις που θα μας επιτρέψει να κάνουμε, θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε στοιχεία για την προέλευση του κόσμου μας, πηγαίνοντας τόσο πίσω, που να "αγγίξουμε" σχεδόν την στιγμή του Big Bang", υποστήριξε ο Femke Boekhorst, από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας!
Στη συνέχεια εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ραδιοτηλεσκόπιο, αντί να έχει ένα μεγάλο "πιάτο" όπως στα παραδοσιακά ραδιοτηλεσκόπια (π.χ. του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, με την μεγαλύτερη στον κόσμο κεραία των 305 μέτρων), αποτελείται από 25.000 μικρές αντένες διαμέτρου μισού έως δύο μέτρων η κάθε μια!
Και πρόσθεσε "μπορεί η βάση LO.F.AR του να βρίσκεται στη βορειοανατολική Ολλανδία, αλλά οι κεραίες του είναι εξαπλωμένες όχι μόνο στην υπόλοιπη Ολλανδία, αλλά και στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Συνδιαζόμενες όλες μαζί, δημιουργείται ένα γιγάντιο τηλεσκόπιο με διάμετρο περίπου 1.000 χιλιομέτρων".
Τα δεδομένα που θα συλλέγονται από το LO.F.AR, θα συγκεντρώνονται και θα επεξεργάζονται σε έναν υπερ - υπολογιστή στο πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν και στη συνέχεια θα μεταδίδονται στο ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: