Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Βρέθηκε ο «παππούς της Λούσι»

Ανθρωπολόγοι ανακάλυψαν τμήματα σκελετού ενός αρσενικού πλάσματος ηλικίας 3,6 εκατομμυρίων ετών που προέρχεται από την ίδια οικογένεια της «Λούσι», αλλά είναι 400.000 χρόνια αρχαιότερος και το σημαντικότερο, περπατούσε κι αυτός όρθιος. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι το όρθιο βάδισμα, το χαρακτηριστικό δηλαδή γνώρισμα του ανθρώπου και των "παλαιών" συγγενών του, είναι μία πολύ παλιότερη υπόθεση από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.Το απολίθωμα του σκελετού βρέθηκε στην Αιθιοπία απο διεθνή ομάδα επιστημόνων, και εκτιμάται ότι ανήκει σε «συγγενή» της διάσημης «Λούσι», ο οποίςο συγγενής είναι όμως αρχαιότερος κατά περίπου 400.000 χρόνια της Λούσυ παρότι ανήκει στο ίδιο είδος ανθρωπίδη (Australopithecus afarensis).
Η ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει τα εως τώρα δεδομένα καθώς δείχνει ότι το όρθιο βάδισμα συνέβη πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, από τους δύο υπεύθυνους της έρευνας, τον αιθιοπικής καταγωγής έφορο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ Γιοχάνες Χαϊλέ-Σελασιέ και τον καθηγητή παλαιοανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Kent State Όουεν Λαβτζόι.
Ο σκελετός του νέου ανθρωπίδη βρέθηκε πριν από πέντε χρόνια στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, περίπου 330 χλμ. βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα και βαφτίστηκε «Καντανούμου» (Kadanuumuu), ονομασία που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «μεγάλος άνθρωπος».
Πρόκειται για ένα αρσενικό με ύψος κοντά στα δύο μέτρα, ενώ η «Λούσι», ο πρώτος σκελετός Αυστραλοπίθηκου, που βρέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και χρονολογείται πριν από 3,2 εκατ. χρόνια, είχε ύψος μόνο ένα μέτρο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το νέο απολίθωμα αποκαλύπτει πολύ περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τη «Λούσι» και επιβεβαιώνει ότι όταν εκείνη ζούσε, το όρθιο βάδισμα είχε για τα καλά επικρατήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: