Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ένα αστέρι γεννήθηκε...

Τη γέννηση ενός αστεριού παρατήρησαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Γέιλ και του Χάρβαρντ, χρησιμοποιώντας ειδικό τηλεσκόπιο της NASA.
Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το νεότερο αστέρι που έχει παρατηρηθεί από άνθρωπο και βρίσκεται στην περιοχή του Περσέα, περίπου 800 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Αν και το μέγεθος του είναι μικροσκοπικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπόρεσαν να “πιάσουν” ακριβώς τη στιγμή που το αστέρι σχηματίστηκε!
Το L1448-IRS2E, όπως το ονόμασαν οι αστρονόμοι, “γεννήθηκε” πριν από λίγο καιρό, και οι επιστήμονες μπόρεσαν να το δουν χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Spitzer στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αλλά και ένα εξειδικευμένο διαστημικό τηλεσκόπιο στη Χαβάη.
Μάλιστα, έχουν “τραβήξει” και μια εικόνα μέσω του Spitzer, όπου δείχνει τη στιγμή που μόλις έχει αρχίσει να απομακρύνεται από την καμπύλη σκόνης και αερίου με το οποίο περιβαλλόταν.
Ωστόσο ο Xuepeng Chen, επικεφαλής των αστρονόμων δήλωσε πως “είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανιχνεύσεις αντικείμενα στη φάση του σχηματισμού των αστεριών, κυρίως γιατί ζουν λίγο και εκπέμπουν πολύ λίγο φως”.
Ο Hector Arce μέλος της ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ πρόσθεσε: “ Τα αστέρια προσδιορίζονται από την μάζα τους, και ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο στάδιο της διαδικασίας του σχηματισμού έχει τη μεγαλύτερη δυνατή μάζα του”.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αστέρια σχηματίζονται σε μεγάλες, παγωμένες και πυκνές από αέρια και σκόνη περιοχές, που ονομάζονται μοριακά σύννεφα και βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το Γαλαξία.
Το νεαρό αστέρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη διαδικασία σχηματισμού ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη φάση.
Η πρώτη φάση ονομάζεται προαστρική, ότι μια συγκεκριμένη περιοχή μοριακού συννέφου ξεκινά να διογκώνεται σε μάζα και η δεύτερη φάση ονομάζεται πρωτοαστρική, όταν η βαρύτητα έχει “προσελκύσει” αρκετό υλικό, διαμορφώνοντας έναν πυκνό και ζεστό πηρύνα, εκτός της περιβάλλουσας καμπύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: