Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Τα "σωματίδια του Θεού" που αναζητούν στο Cern, είναι πέντε;

Η φράση "το σωματίδιο του Θεού" έγινε ευρέως γνωστή από το πείραμα του Cern.
Το πολυσυζητημένο "σωματίδιο" ή επι τω επιστημονικότερω "μποζόνιο του Χιγκς" είναι το βασικό ζητούμενο από το περίφημο πείραμα του αιώνα.
Το "μποζόνιο του Χιγκς", για την ώρα υπάρχει μόνο στη θεωρία και -πολύ απλοϊκα- εξηγεί γιατί ο κόσμος μας αποτελείται από ύλη αλλά όχι από αντιύλη.

Ο "ανταγωνιστής του Cern, και τα "πέντε σωματίδια του Θεού"

Κι ενώ στα σύνορα της Ελβετίας οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως το "σωματίδιο του Θεού", στο Σικάγο ένας άλλος επιταχυντής κάνει τα πράγματα ακόμη πιο πολύπλοκα. O επιταχυντή Tevatron του Fermilab, αν και λιγότερο ισχυρός από αυτόν του Cern, κάνει τον δικό του αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του "μποζονίου του Χιγκς".
Πριν από λίγες ημέρες, οι ερευνητές που συμμετέχουν στο πείραμα Dzero, ανακοίνωσαν πως είναι πιθανό να υπάρχουν πολλαπλές παραλλαγές του εν λόγω μποζονίου, αφού παρατήρησαν ότι οι συγκρούσεις πρωτονίων και αντιπρωτονίων στον επιταχυντή τους, είχαν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή σωματιδίων ύλης με λίγο μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα σωματίδια αντιύλης.

Ανάγκη για δημιουργία μιας "νέας φυσικής";

Σύμφωνα με το BBC, ο Tevatron έχει σοβαρές ενδείξεις πως όχι μόνο υπάρχει το "σωματίδιο του Θεού" αλλά μάλλον έχει πέντε παραλλαγές! Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο για τη διατύπωση νέων νόμων στην φυσική για τα υποατομικά σωματίδια της ύλης.
Μέχρι σήμερα το κυρίαρχο μοντέλο για τη φύση του Σύμπαντος είναι το λεγόμενο "Καθιερωμένο Μοντέλο", η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, το οποίο μας εξηγεί γιατί ενώ η ύλη και η αντιύλη δημιουργήθηκαν σε ίσες ποσότητες κατά το Μπιγκ Μπανγκ, τελικά κυριάρχησε η ύλη! Τα συμπεράσματα των επιστημόνων στον επιταχυντή Tevatron, έρχονται τώρα να αμφισβητήσουν συτό το "Καθιερωμένο Μοντέλο" -όπως ονομάζεται- και να τονίσουν την ανάγκη μιας "νέας φυσικής"!
Μένει να δούμε ποιός από τους δύο επιταχυντές- "κυνηγούς" του "σωματιδίου του Θεού" θα τερματίσει πρώτος και -κυρίως- πόσα τέτοια σωματίδια θα ανακαλυφθούν! Αν ανακαλυφθούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: