Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Λιγότερο "νόμιμο" σεξ & αύξηση της απιστίας για τους Έλληνες λόγω... κρίσης

Προβλήματα στις σεξουαλικές επιδόσεις των Ελλήνων, αλλά και μεγαλύτερη τάση για απιστία, φαίνεται πως προκαλεί η οικονομική κρίση, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Στην έρευνα καταγράφεται μείωση της ερωτικής επιθυμίας και της συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αλλά και εμφάνιση δυσκολιών στο σεξ, που ήταν σπάνιες στο παρελθόν. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα ευρήματα της μελέτης στο γεγονός ότι έχει τραυματισθεί η συνολική ερωτική φαντασίωση των Ελλήνων ανδρών, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, από την μελέτη, προκύπτει ότι η αναστολή εκσπερμάτωσης έφθασε από το 4% στο 13% τους τελευταίους έξι μήνες, ότι ο αυνανισμός λειτουργεί ως κύρια διέξοδος της οργασμικής ολοκλήρωσης για το 49% των ανδρών, την ώρα που αυτή "η καθημερινή ενασχόληση" αφορούσε μόνο το 26% τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως εξηγούν οι μελετητές, το εν λόγω γεγονός έχει να κάνει με την έντονη ενοχή που νιώθουν οι άνδρες προς τη σύζυγο, αλλά και το φόβο που νιώθουν για το αν θα αποδώσουν, σε μία κοινωνία η οποία βάλλεται από κάθε πλευρά.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.100 παντρεμένοι άνδρες, ηλικίας 30 έως 45 ετών, από τις απαντήσεις των οποίων προέκυψε και η μεγάλη τάση για απιστία. Το 49% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι απατούν τις συζύγους ��ους, από τους οποίους το 35% περιστασιακά και το 13% ότι βρίσκονται σε μόνιμη εξωσυζυγική σχέση. Ακόμη, αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν ικανοποίηση στον "πληρωμένο έρωτα".
Ο επικεφαλής της μελέτης, ουρολόγος-ανδρολόγος Κ. Κωνσταντινίδης, χαρακτηρίζει απογοητευτικά τα αποτελέσματα και αποδίδει την απιστία στην αντίδραση του ατόμου σε μια θεσμοθετημένη, αλλά καταρρέουσα αξία, όπως είναι ο γάμος, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου οι πιέσεις προς το ζευγάρι εντείνονται και πολλαπλασιάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: