Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Γιατί οι γυναίκες νομίζουν συνεχώς ότι έχουν παχύνει;

Οι γυναίκες έχουν μια μοναδική μαεστρία να ανάγουν κάτι τελείως αδιάφορο και ασήμαντο σε κάτι πάρα πολύ εκνευριστικό. Όπως για παράδειγμα, το βάρος τους. Που με κάθε αγορά ρούχου, ανάγεται σε Μεσανατολικό, σπαταλώντας μιάμιση ώρα στον καθρέφτη, ρωτώντας γύρω στις 113 φορές αν “φαίνεται ότι πάχυναν”. Μήπως όμως έχει κάποια βάση αυτό;
Και αυτό γιατί οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ανακάλυψαν προσφάτως ότι η εικόνα που έχει κάποιος για το σώμα του μεταφέρεται στον εγκέφαλο του τελείως διαστρεβλωμένη. Υπολογίζεται δηλαδή ότι ο εγκέφαλος “αποθηκεύει” την εικόνα τουλάχιστον κατά δύο τρίτα πιο χοντρή.
Αυτό συμβαίνει σε άνδρες και γυναίκες, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες, αφού η εικόνα γι' αυτές διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και προσωπική τους ζωή.
Αυτή η ανακάλυψη εξηγεί και την αιτία που οι γυναίκες “φτάνουν στα άκρα” υποβάλλοντας τους εαυτούς τους σε εξαντλητικές δίαιτες και πολλές από αυτές παθαίνουν νευρική ανορεξία ή βουλιμία.
Ο νευρολόγος Μάικλ Λόνγκο που ηγήθηκε της έρευνας υποστήριξε πως εξαιτίας αυτής της “δυσλειτουργίας” του εγκεφάλου, πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με ψυχικές διαταραχές.
Οι επιστήμονες μελέτησαν εθελοντές, όπου τους ζήτησαν να τοποθετήσουν την παλάμη του αριστερού τους χεριού πάνω σε ένα τραπέζι και να κρίνουν πώς αξιολογούν την τοποθέτηση 10 σημείων – μερών του χεριών, όπως τα δάχτυλα και τις αρθρώσεις.
Οι εκτιμήσεις των εθελοντών χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ένας “χάρτης” της εικόνας του χεριού στον εγκέφαλο και να συγκριθεί με τα πραγματικά μεγέθη.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα εκτιμήθηκε από τους εθελοντές κατά 69% μακρύτερη από την κανονική! Μάλιστα, το μήκος των δακτύλων εκτιμήθηκε κατά 27,9% κοντύτερο από το κανονικό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η “ανωμαλία” προέρχεται από τον αριθμό των αισθητικών σημάτων που στέλνονται στον εγκέφαλο από διαφορετικά μέρη του δέρματος.
Αλλά το “συναρπαστικό” στην όλη υπόθεση είναι ότι η λανθασμένη αυτή εικόνα ανάγεται σε συνείδηση, παρά το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει ποιες ακριβώς είναι οι αναλογίες του.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως οι εθελοντές όταν τους έδωσαν ένα “πρότυπο” χεριού μπορούσαν να πουν αν ταιριάζει ή όχι στις δικές τους διαστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: