Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Το… «ιδιαίτερο» παιδί σας!



Έχουμε ακούσει πολλές φορές και -ίσως έχουμε αντιμετωπίσει- τα ξεχωριστά παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες, ως παιδιά με... ειδικές ανάγκες.

Αν και το δικό σας παιδί κατατάσσεται στην «κατηγορία» των μοναδικών παιδιών, σίγουρα γνωρίζετε πως το… «ιδιαίτερο» στο παιδί σας είναι ό,τι απλά χρειάζεται… έχει ανάγκη… αναζητεί αλλά και… διεκδικεί την προσοχή και τη φροντίδα σας!

Σας χρειάζεται και θέλει να είστε δίπλα του συνεχώς γιατί είστε το στήριγμά του, είστε αυτή που το βοηθάτε να ζει μια φυσιολογική ζωή. Σας εμπιστεύεται και έχει την «ειδική» ανάγκη... να του δείχνετε συνέχεια την αγάπη σας για να νιώθει ασφαλές.

Το βέβαιο είναι ότι δεν αγαπάτε λιγότερο το παιδί σας επειδή είχε την τύχη να γεννηθεί ξεχωριστό! Πιθανόν όμως να σκέφτεστε συχνά… «το φροντίζω σωστά;», «πειράζει που το μαλώνω;», «τι να κάνω για να χαρεί;»

Τα πράγματα είναι απλά… Αν φροντίζετε να το εξετάζει, όσο συχνά χρειάζεται, ο γιατρός που το παρακολουθεί και του παρέχετε ό,τι του είναι απαραίτητο για να ζει μια κανονική ζωή, τότε είστε μια σωστή μητέρα!

Οφείλετε να …

…το παροτρύνετε να παίζει και με άλλα παιδάκια. Μην το αποφεύγετε φοβούμενη ότι μπορεί να σχολιαστεί κάτι μπρστά του που μπορεί να το πληγώσει. Απλά κάντε μια συζήτηση με τους γονείς των παιδιών αυτών και ζητήστε τους να τους εξηγήσουν πως το παιδί σας δεν διαφέρει σε τίποτα απ’ αυτά.

… του δώσετε την ευκαιρία να σας προσφέρει! Θα το κάνετε πολύ ευτυχισμένο αφού θα αισθανθεί πως σας εκφράζει τα συναισθήματά του και σας ανταποδίδει μέρος της αγάπης σας.

… μην εξαντλείτε την αυστηρότητά σας με κάθε ευκαρία. Θυμηθείτε πώς αισθανόσασταν εσείς όταν ήσασταν σε αυτήν την ηλικία και σας μάλωναν οι γονείς σας. Αντιμετωπίστε το παιδί σαν ενήλικα και κάντε μια συζήτηση μαζί του εξηγώντας του τι ήταν αυτό που σας πείραξε.
Μην ξεχνάτε πως ΟΛΟΙ οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και έχει ο καθένας από εμάς τις δικές του ξεχωριστές και προσωπικές ανάγκες. Σε τι διαφέρει λοιπόν το παιδί σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: