Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

«Δίδυμος» της Ανδρομέδας

Οι επιστήμονες αναθεωρούν το μέγεθος του Γαλαξία και τη μάζα του, ενώ υπολογίζουν ότι θα συγκρουστεί νωρίτερα απ ό,τι υπολόγιζαν με τον γειτονικό Γαλαξία.
Προς μεγάλη έκπληξη των αστρονόμων, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων κατέδειξε ότι ο Γαλαξίας μας είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε μέγεθος και μάζα, προσεγγίζοντας τις διαστάσεις της Ανδρομέδας, του πλησιέστερού μας Γαλαξία και του πιο επικίνδυνου.
Ο Γαλαξίας μας έχει τελικά 15% μεγαλύτερο πλάτος, 10% μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής και 50% μεγαλύτερη μάζα απ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα
Η αναβάθμιση του Γαλαξία μας από τον μικρό αδελφό της Ανδρομέδας σε δίδυμο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δύο γαλαξίες βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, η οποία θα είναι πιο βίαιη και, κατά συνέπεια, πιο σύντομη απ ό,τι αρχικά πίστευαν οι ειδικοί. Επειτα από λεπτομερή χαρτογράφηση νεογέννητων άστρων του Γαλαξία, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλάτος του Γαλαξία μας είναι κατά 15% μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμούσαν, η ταχύτητα περιστροφής του κατά 10% μεγαλύτερη, ενώ η μάζα του είναι 50% μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά υπολόγιζαν.
Ο Γαλαξίας μας αποτελείται από 200 δισεκατομμύρια αστέρια. Η Ανδρομέδα, που απέχει από τη Γη περίπου 2,2 εκατομμύρια έτη φωτός, είναι ο πλησιέστερος γείτονας του δικού μας Γαλαξία. Η περιφέρειά της παρουσιάζει ασυνήθιστη, ανώμαλη δομή και πιθανότατα προήλθε από συγκρούσεις μικρότερων γαλαξιών. Η σπειροειδής Ανδρομέδα έχει πλάτος 220 χιλιάδες έτη φωτός.Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Καρλ Μέντερ, από το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο «Μαξ Πλανκ» της Λειψίας στη Γερμανία, η διαφορά στη μάζα οφείλεται στην παρουσία της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης που περιβάλλει τον Γαλαξία.
Πορίσματα
Τα πορίσματα των Αμερικανών επιστημόνων ανακοινώθηκαν σε σύνοδο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ενωσης, αφήνοντας άφωνους τους ειδικούς.
«Η διαφορά μεγέθους και μάζας είναι ιδιαίτερα σημαντική», τονίζει ο Μαρκ Ράιντ από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ - Σμιθσόνιαν, προσθέτοντας ότι πλέον ο Γαλαξίας μας αναβαθμίστηκε από το μικρό αδελφάκι της Ανδρομέδας σε δίδυμο.
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις των Αμερικανών αστρονόμων καθιστούν πιο βίαιο το μέλλον του Γαλαξία μας. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η αναμενόμενη σύγκρουση της Ανδρομέδας και του Γαλαξία μας αναμένεται να γίνει μέσα στα επόμενα 7 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα - τα πρώτα δύο με τρία δισεκατομμύρια χρόνια είναι πιθανότερη η σύγκρουση, εκτιμά η πλειονότητα των αστρονόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: