Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Πληθαίνουν τα μεγακρυομετέωρα




Τα υπολείμματα του μεγακρυομετέωρου, που ένα ηλιόλουστο πρωινό του 2007 χτύπησε τη σκεπή αποθήκης ανατολικά της Μαδρίτης




Οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μετεωρολογικά φαινόμενα που θα συνοδεύουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, συνήθως αναφέρονται σε δυνατές καταιγίδες ή μακρόχρονες ξηρασίες. Παραλείπουν να μιλήσουν για κομμάτια πάγου βάρους 10 κιλών που πέφτουν ξαφνικά από το γαλανό ουρανό, τρυπώντας σκεπές, σπάζοντας ανεμοθώρακες αυτοκινήτων ή ανοίγοντας μικρούς κρατήρες στο έδαφος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν αναφορές για τέτοια φαινόμενα (πάνω από 50 μέσα σε 7 χρόνια), όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα μελέτη Ισπανών επιστημόνων.
Τα θηριώδη παγομετέωρα, γνωστά και ως μεγακρυομετέωρα, δημιουργούνται όταν ένας παγοκρύσταλλος στην τροπόσφαιρα (το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας) περάσει επανειλημμένα μέσα από κρύους υδρατμούς, ως αποτέλεσμα έντονων ατμοσφαιρικών αναταράξεων. Σε κάθε πέρασμα αποκτά ένα επιπλέον στρώμα πάγου, φτάνοντας τελικά σε μέγεθος τούβλου ή τσιμεντόλιθου. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, τόσο η συγκέντρωση των υδρατμών όσο και οι αναταράξεις στο ανώτερο τμήμα της τροπόσφαιρας έχουν αυξηθεί, ενδεχομένως ως αποτέλεσμα των κλιματολογικών αλλαγών.
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: