
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη θα είναι το πέρασμα από την τωρινή κατάσταση του Κράτους με την Εκκλησία στον διαχωρισμό του από αυτή. Και θυμάται κανείς αυτό που είπε ο Rudyard Kipling: “ Οι λέξεις είναι το πιο δυνατό ναρκωτικό που παίρνει η ανθρωπότητα.” Με δεδομένο ότι μας έχουν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τον διαχωρισμό δεν πρόκειται να τον πληρώσουμε και θα απαλλαγούμε από την Εκκλησία αναίμακτα. Μόνο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και ας μην βαυκαλιζόμαστε. Καλό είναι να δούμε το κόστος που καλούνται να καταβάλουν στην υπόλοιπη Ευρώπη με ενδεικτικό δείγμα 14 χωρών. Τα στοιχεία είναι από την έγκυρη Wikipedia και άλλες βιβλιογραφικές πηγές.
Γαλλία: Ο διαχωρισμός υπάρχει από το 1905. Εξαιρούνται οι περιοχές της Αλσατίας, αφού μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανήκαν στην Γερμανία. Το κράτος επιδοτεί τα καθολικά σχολεία ( η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών σχολείων είναι εκκλησιαστικά) , νοσοκομεία, γηροκομεία και μέσω αυτών επιδοτείται και η Εκκλησία. Υπάρχει φοροαπαλλαγή για τις εισφορές των πιστών.
Γερμανία:

Σουηδία – Φινλανδία:


Υπάρχει διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους από το 2000. Υπάρχει εκκλησιαστικός φόρος που λέγεται εκκλησιαστική συνδρομή. Τον εισπράττουν οι εφορίες και αποτελεί το 1% - 2% του συνολικού εισοδήματος των φορολογουμένων.
Δανία:

Η Εκκλησία επιδοτείται κατά τα 3/5 από το Κράτος και τα υπόλοιπα 2/5 προέρχεται από τη φορολογία εισοδήματος των πολιτών και ανάλογα με την περιοχή μπορεί να φτάσει και το 7% - 8% του εισοδήματος.
Ιρλανδία:

Υπάρχει διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας αλλά επιδοτούνται τα καθολικά σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ.
Βέλγιο:

Ιταλία:

Ισπανία:

Ελβετία:

Αυστρία:

Ο εκκλησιαστικός φόρος εισπράττεται από την εφορία και αποδίδεται στην Ευαγγελική Εκκλησία κατά 1,3% και 1,1% στην Καθολική.
Ισλανδία:

Υπάρχει υποχρεωτικός Πολιτιστικός φόρος και οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν αν θα αποδοθεί στην Ευαγγελική Εκκλησία ή το Πανεπιστήμιο.
Μεγάλη Βρετανία και Νορβηγία:


Ολλανδία:

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, επομένως, ένα μέσο ποσοστό που θα κληθούμε να καταβάλουμε φορολογικά όταν θα επέλθει ο Διαχωρισμός θα είναι μεταξύ 2,5% - 4%. Σε ένα κράτος υπερχρεωμένο, με πολίτες που υφίστανται απηνή φοροεπιδρομή, η προσθήκη αυτού του φόρου, πέρα από την περαιτέρω συρρίκνωση του χαμηλού εισοδήματος τους, θα αποτελέσει λαβή για κοινωνική ένταση ανάμεσα στους Κομάντος για τον Κορμοράνο και τις Ρομφαίες της Δεξιάς του Κυρίου, με τους πρώτους να αρνούνται να πληρώνουν και τους δεύτερους να ζητάνε από τους αντιπάλους τους να πληρώσουν γιατί αυτοί ήταν που μανιωδώς επιζητούσαν τον Διαχωρισμό. Άλλο ένα ντέρμπι από τα πολλά που θα παρακολουθεί η δύσμοιρη αυτή γωνιά της Γης.
Πηγή:kafeneio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου