Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Μικρά μυστικά για να ζούμε περισσότερο

Το τσιγάρο μειώνει τη ζωή,
η άσκηση την αυξάνει. Ξέρατε όμως πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να σας βοηθήσουν να αυξήσετε το προσδόκιμο της ζωής; Βρετανοί ερευνητές έψαξαν το θέμα «μακροζωία» και βρήκαν τι μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, αλλά και τι μας κόβει χρόνια.

Δωμάτιο με θέα +2 χρόνια
Αν το γραφείο ή το σημείο του σπιτιού στο οποίο καθόμαστε έχει ωραία θέα, τότε μπορεί να ζήσουμε περισσότερο καθώς έχουμε καλύτερη διάθεση, λιγότερο στρες και μας δημιουργείται αίσθημα αισιοδοξίας. Αν δεν έχετε θέα από το παράθυρο του σπιτιού σας, φροντίστε να βελτιώσετε τα πράγματα τοποθετώντας μεγάλους πίνακες, πόστερ ή φωτογραφίες με ευχάριστο περιεχόμενο.

Φροντίδα ζώων +2 χρόνια
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν την τάση να επισκέπτονται γιατρούς πιο αραιά απ’ όσους δεν έχουν ζώο στο σπίτι. Εχουν εξάλλου μικρότερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Η συμβίωση με ένα ζώο μπορεί να ρίξει στο φυσιολογικό τους χτύπους της καρδιάς και να μειώσει την πίεση.


Καλό σεξ +4 χρόνια
Το σεξ κάνει πραγματικά καλό. Οι άντρες που έχουν συχνούς οργασμούς (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) μειώνουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ανεξαρτήτως αιτίας, αλλά προστατεύονται κυρίως από καρδιοπάθειες, σε σχέση με άντρες που δεν έχουν συχνά οργασμούς. Οι άντρες που εκσπερματίζουν συχνά μειώνουν τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του προστάτη. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, εκείνες που δεν έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, επειδή οι σύντροφοί τους πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση ή ανικανότητα, έχουν αυξημένες πιθανότητες καρδιακής προσβολής.

Το να είσαι γυναίκα +10 χρόνια
Οι γυναίκες κερδίζουν τους άντρες σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, σε ποσοστό προσδόκιμου ζωής που φτάνει το 10% του μέσου όρου ηλικίας. Εκτός από τους περιβαλλοντικούς και γενετικούς λόγους, η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη συσχετίζεται με την επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά οδηγώντας έτσι σε αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Σε πολύ υψηλά επίπεδα μπορεί να καταστρέψει την καλή χοληστερίνη. Αντίθετα, τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.


Γάμος +7 χρόνια
Τα παντρεμένα ζευγάρια κερδίζουν, σε γενικές γραμμές, τα χωρισμένα, όσους βρίσκονται σε χηρεία και τους ανύπαντρους σε ό,τι αφορά τη μακροβιότητα. Ερευνα στην Καλιφόρνια έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν παντρεύονται ποτέ έχουν κατά δύο τρίτα περισσότερες πιθανότητες απ’ όσους παντρεύονται να πεθάνουν νωρίς. Τα ζευγάρια που ζουν σε έναν ευτυχισμένο γάμο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν οικονομικά, ψυχολογικά και διανοητικά προβλήματα, ενώ οι ασθένειες αντιμετωπίζονται ευκολότερα και γρηγορότερα μεταξύ των παντρεμένων.


Ευτυχία +9 χρόνια
Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν την τάση να ζουν καλύτερη ζωή, να ασκούνται περισσότερο και να βιώνουν καλό κοινωνικό περίγυρο, ενώ θεραπεύονται γρηγορότερα από τυχόν ασθένειες.




Πίστη +7 χρόνια
Περισσότερες από 1.000 μελέτες έχουν αποδείξει την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην πίστη και τη μακροζωία. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι όσοι πάνε σε λειτουργίες μία φορά την εβδομάδα έχουν 35% αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που δεν πατάνε στην εκκλησία. Η συμμετοχή σε πνευματικές δραστηριότητες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι εμποδίζει τις θρομβώσεις των αρτηριών.

Τι μας κόβει χρόνια

Ακαταστασία -1 χρόνο
Οι πειρσσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη όταν ζουν σε ακατάστατους χώρους ή έχουν ακατάστατη ζωή, ακόμη και όταν αυτό σημαίνει πως έχουν χρέη. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη τάξης οδηγεί σε ταχυκαρδίες και υπέρταση, ενώ η αδρεναλίνη τους χτυπάει «κόκκινο».


Ηχορύπανση -1 χρόνο
Η μακροχρόνια έκθεση στο θόρυβο που προκαλεί η κυκλοφορία ενοχοποιείται για έως και το 3% των θανάτων από στεφανιαία νόσο. Ο θόρυβος προκαλεί ένα είδος χρόνιου στρες, το οποίο θέτει τον οργανισμό σε κατάσταση μόνιμου άγχους. Ακόμη και στη διάρκεια του ύπνου, το σώμα συνεχίζει να αντιδρά στους θορύβους παράγοντας στρεσογόνες ορμόνες.

Διαζύγιο -4 χρόνια
Ο γάμος προσθέτει χρόνια και το διαζύγιο αφαιρεί. Οσοι χωρίζουν έχουν περισσότερο στρες και πιθανότητες θανάτου. Ωστόσο, από ένα δυστυχισμένο γάμο, είναι προτιμότερο το διαζύγιο αφού οι επιπτώσεις είναι σαφώς λιγότερες.


Χαμηλή αυτοεκτίμηση -4 χρόνια
Εκείνοι που δεν εκτιμούν και πολύ τον εαυτό τους κινδυνεύουν αφού αδιαφορούν για την υγεία τους. Ετσι, μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: