Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Ενας τάφος αλλάζει την... ηλικία της Πόλης

Σκάβοντας μέσα στη λάσπη και σε έναν αρχαίο βάλτο μαύρου πηλού στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο που αποδεικνύει ότι η πόλη είναι 6.000 χρόνια γηραιότερη απ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα.
«Βρήκαμε τον τάφο (με σκελετούς δύο ενηλίκων και δύο παιδιών), αγγεία και άλλα αντικείμενα. Υπήρχαν ίχνη σπιτιών φτιαγμένα από κλαδιά και δίπλα στον οικισμό υπήρχε ένας βάλτος όπου βρήκαμε μικρά εργαλεία, ξύλινα κομμάτια και οστά», εξηγεί ο επικεφαλής της ανασκαφής Ισμαϊλ Καραμούτ από το Μουσείο Αρχαιολογίας της Κωνσταντινούπολης.
«Ολα δείχνουν ότι εδώ υφίστατο ένας νεολιθικός οικισμός στην ιστορική χερσόνησο της Κωνσταντινούπολης όπου οι άνθρωποι ζούσαν ως αγρότες και ψαράδες», προσθέτει. Ετσι, ενώ οι ιστορικοί πίστευαν ότι η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 700 π.Χ., η ανακάλυψη των σκελετών αποκαλύπτει πολύ βαθύτερες ρίζες στον χρόνο.
Στα προάστια της Κωνσταντινούπολης έχουν βρεθεί κι άλλες φορές αρχαιότητες της Νεολιθικής εποχής, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: