Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ


Ανοικτή συγκέντρωση διοργάνωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Λα Τρόμπ.
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκ μέρους της Κοινότητας οι κ.κ. Β. Παπαστεργιάδης και Θ. Μάρκος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην κινητοποίηση της παροικίας γύρω από το ζήτημα αυτό.
Ο κ.Παπαστεργιάδης τόνισε ότι η προώθηση της ελληνομάθειας παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της Κοινότητας με έντονη δραστηριότητα στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για 106 και πλέον χρόνια.
Σημαντική ήταν η συμβολή της Κοινότητας και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχοντας υποστηρίξει οικονομικά το Ελληνικό Κέντρο του RΜΙΤ στο παρελθόν, καθώς και με τη χορήγηση υποτροφιών στους μαθητές των κοινοτικών σχολείων, που συνεχίζουν το μάθημα των Ελληνικών και στο Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Μάρκος σημείωσε ότι η υποστήριξη του Ελληνικού προγράμματος του Λα Τρόμπ ,αποτελεί μια πρόκληση για την Κοινότητα και την παροικία γενικότερα.
Τόνισε ακόμα ότι και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες προκλήσεις, όπου η Κοινότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις προσπάθειες που κατέβαλε ο οργανισμός και η παροικία για τη δημιουργία έδρας των Νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στις αρχές της δεκαετίας του ’70, καθώς και στις κινητοποιήσεις της παροικίας και ιδιαίτερα της φοιτητικής νεολαίας το 1980, όταν τα Νεοελληνικά αντιμετώπιζαν παρόμοια απειλή.
Πηγή:Ελληνικο Καφενειο

Δεν υπάρχουν σχόλια: