Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Κτηματολόγιο για «Μακεδόνες»

Μετά το πυροτέχνημα της Χάγης, η κυβέρνηση των Σκοπίων θυμήθηκε τα... «παιδιά των προσφύγων από την Ελλάδα». Η υπηρεσία Μετανάστευσης των γειτόνων καλεί τώρα «τους εναπομείναντες "Μακεδόνες του Αιγαίου" να καταθέσουν δικαιολογητικά για τη διεκδίκηση των "περιουσιών" τους στην Ελλάδα». Σε τι ύψος υπολογίζουν οι ίδιοι τις «περιουσίες» αυτές; Ούτε λίγο, ούτε πολύ σε... 18 δισ. ευρώ!
Δικαίωμα διεκδίκησης, σύμφωνα με το σχέδιο, έχουν όχι μόνο «αιγαιάτες Μακεδόνες» που ζουν στην ΠΓΔΜ, αλλά και σε άλλες χώρες και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν ήδη 8.000 αιτήσεις τις οποίες χειρίζεται ειδική εισαγγελέας των Σκοπίων.
Τακτικός στόχος των κινήσεων αυτών είναι η υπόθεση να οδηγηθεί, κάποια στιγμή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στρατηγική επιδίωξη, όμως, είναι να περάσει «από το παράθυρο» η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας», καθώς η σχετική επιχειρηματολογία ισχυρίζεται ότι οι «Αιγαιάτες» εξαιρέθηκαν των ρυθμίσεων του ελληνικού κράτους (το 1982 και 1985) περί αμνηστίας και επιστροφής περιουσιών στους πολιτικούς πρόσφυγες, λόγω της «μακεδονικής ταυτότητάς» τους. Ετσι, περίπου 500 αιτούντες από την περιοχή του Στιπ ζητούν να πάρουν πίσω εκτάσεις γύρω από τη Θεσσαλονίκη αξίας περίπου ενός δισ. ευρώ. Ενώ και αρκετοί άλλοι διεκδικούν κτήματα στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Σερρών.
Η Υπηρεσία Μετανάστευσης του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων προμηθεύει στους ενδιαφερόμενους έγγραφα, όπου συμπληρώνουν αναλυτικά τι διεκδικούν (σπίτια, αχυρώνες, χωράφια, ζώα, κ.λπ.), κάτω από ποιες συνθήκες χάθηκαν αυτά και σε ποιο υποθηκοφυλακείο βρίσκονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Μάλιστα, στο συμπληρωμένο «υπόδειγμα» που τους διανέμεται, ο «αιτών» ονομάζεται... «Γιώργος Δώνης» από την Καστοριά, ενώ στο «κουτάκι» της ιθαγένειάς του αναγράφεται «Makedonsko». Οσο για τη σημερινή κατάσταση των ακινήτων; Η τυπωμένη απάντηση είναι παντού ίδια: «Τα χρησιμοποιεί το κράτος της Ελλάδας».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: