Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ«ξεψυχά» ΜΕ ΕΝΟΧΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ


Πόσα θέλει ο άνθρωπος για να καταστρέψει τον πλανήτη; Το σύγχρονο πολιτισμικό μοντέλο προκαλεί τις μεγάλες πληγές στο φυσικό περιβάλλον, οι οποίες τελικά επιστρέφουν στον ίδιο τον άνθρωπο, σαν τον νέο Φαραώ...
Σήμερα εορτάζεται μία ακόμα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τα λόγια, όπως κάθε φορά, θα περισσέψουν.Στην Ρώμη πραγματοποιείται αυτές τις μέρες η σύνοδος του Οργανισμού Τροφίμων, πριν από λίγες μέρες έγινε στη Βόννη η σύνοδος του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα. Η σύνοδος του Μπαλί για τις κλιματικές αλλαγές σώθηκε την τελευταία στιγμή από... ναυάγιο. Το Πρωτόκολλο του Κιότο άρχισε να εφαρμόζεται μόλις το 2005 και ήδη μιλάμε για τη μετα-Κιότο εποχή, καθώς γίνεται κατανοητό πως οι προβλέψεις του δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.
Και ενώ οι ηγέτες του κόσμου ακόμα συζητούν, η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ.
Στη Γροιλανδία οι πάγοι λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς και έχει χαθεί σημαντικό κομμάτι τής μέχρι σήμερα γνωστής επιφάνειάς της. Στην πόλη Σουκίντα της Ινδίας, όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο ορυχείο χρωμίτη στον κόσμο, 2.600.000 άνθρωποι κινδυνεύουν καθημερινά καθώς το 60% των αποθεμάτων νερού της περιοχής είναι μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο σε επίπεδα διπλάσια από τα επιτρεπτά.
Στην Αφρική εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Στην Κίνα, η αέρια ρύπανση που προκαλούν ο άνθρακας και τα αιωρούμενα σωματίδια απειλεί πάνω από 3 εκατομμύρια κατοίκους της Λίνφεν, της πόλης που βρίσκεται στην καρδιά των ζώνης των ανθρακωρυχείων της Κίνας.
Τα παιδιά της πόλης Λα Ορόγια του Περού πεθαίνουν από τον μόλυβδο. Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι κινδυνεύουν στις Περουβιανές Αλπεις από το αμερικανικών συμφερόντων εργοστάσιο που μολύνει τα εδάφη της περιοχής από το 1992.
Και η Ελλάδα; Η χώρα μας έχει μπροστά της σοβαρά προβλήματα. Ακόμα δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στις επιταγές του Κιότο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ώρα που ετοιμάζονται σκληρότερα μέτρα για το μέλλον.
Αντιμετωπίζει θέματα εκτεταμένης μόλυνσης εδάφους και υδάτων, με γνωστότερα αυτά στον Ασωπό και στην Κορώνεια, όπως και ερημοποίησης εξαιτίας της εντατικής γεωργίας στη Θεσσαλία. Το φυσικό περιβάλλον δοκιμάζεται σκληρά από τις πυρκαγιές και όχι μόνο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση κτυπά αλύπητα τις μεγάλες πόλεις.
Οι κουβέντες περίσσεψαν. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις - αποφάσεις ανατροπής...
Πηγή:Το Εθνος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

PERASTIKOS KAI EIRTHA GIA LEXIKERASMA....KALO VRADY..[V.M]

OI.METHISTANES είπε...

KALISPERA ME YPOMONI KAI EPIMONI OLA GINONTE KALI SYNEHEIA...

Ανώνυμος είπε...

kai to 23% tou pluthismou asxoleitai me to facebook kai to pws tha perasei kala xwris na mporei an dwsei ena mikro pleonasma ston synathropo tou! olo tha ginoun alla tha mhn einai arga!