Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου το ιχθυέλαιο

Αν και οι γιατροί προτείνουν το ιχθυέλαιο για την καρδιά , νέες κλινικές μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση του αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και εμφάνισης σπαστικής κολίτιδας.
Σε μελέτη του Κρατικού Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research, οι επιστήμονες χορήγησαν υψηλές ποσότητες ιχθυελαίου σε ποντίκια στα οποία αναπτύχθηκε η επιθετική μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου στα τελευταία στάδια.
Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε μια αύξηση της σοβαρότητας του καρκίνου και μια επιθετική πρόοδο ανάπτυξης του στον οργανισμό των ποντικιών, όχι μόνο στα ποντίκια όπου τους χορηγήθηκε υψηλή ποσότητα ιχθυελαίου αλλά και σε αυτά που έπαιρναν λιγότερες δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν επιρρεπή σε φλεγμονώδεις ασθένειες και όπως είναι γνωστό οι φλεγμονές είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης πολλών ειδών καρκίνου.
“Τα αποτελέσματα της έρευνας απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιάζονται εδώ και καιρό οι γιατροί, που μέχρι στιγμής διατυπωνόταν ως θεωρία. Η κατανάλωση του λιπαρού οξέος Ωμέγα 3 πρέπει να γίνεται με προσοχή”, υποστήριξε η επικεφαλής της έρευνας Dr Fenton.
Σύμφωνα με την ίδια, η κατανάλωση του ιχθυέλαιου έκανε το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών πιο αδύναμο στο να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που αυξάνουν τους όγκους στο παχύ έντερο.
“Όμως όπως λέμε πάντα, δε χρειάζεται να δαιμονοποιούμε το οποιοδήποτε συστατικό. Η ελεγχόμενη κατανάλωση του ιχθυελαίου δεν κάνει κακό. Απλώς χρειάζεται ένα μέτρο”, λέει η γιατρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: