Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

"Αντικαρκινικό" το Νόμπελ Χημείας 2010

Ένας Αμερικανός και δύο Ιάπωνες επιστήμονες, οι Ρίτσαρντ Χεκ, Έι-ίτσι Νεγκίσι και Ακίρα Σουζούκι, είναι οι κάτοχοι του Βραβείου Νομπέλ Χημείας 2010, για τις εργασίες τους στην οργανική σύνθεση.Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη (06/10) η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, οι τρεις χημικοί κερδίζουν το βραβείο "για την ανάπτυξη ενός χημικού εργαλείου που βελτίωσε ευρέως τις δυνατότητες των επιστημόνων να δημιουργούν χημικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα μόρια άνθρακα, εξίσου σύνθετα με αυτά που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση".
Η Επιτροπή Νόμπελ επιβραβεύει τους τρεις χημικούς για την εφεύρεση "ενός από τα πλέον εξελιγμένα χημικά εργαλεία: σύζευξη με καταλύτη παλλαδίου", χημική αντίδραση, που χρησιμοποιείται "στην έρευνα, τη φαρμακευτική παραγωγή και στα μόρια που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική βιομηχανία".
"Η ανθρωπότητα χρειάζεται νέα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου ή για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις θανατηφόρων ιών στο ανθρώπινο σώμα", εξηγεί η επιτροπή. "Η ηλεκτρονική βιομηχανία αναζητά νέες ουσίες που εκπέμπουν φως και η γεωργική βιομηχανία χρειάζεται ουσίες ικανές να προστατεύσουν τις καλλιέργειες".
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).
Μέχρι σήμερα, είχαν συνολικά δοθεί 101 βραβεία σε 156 επιστήμονες (μόνο σε τέσσερις γυναίκες), εκ των οποίων σε 62 μεμονωμένα άτομα, 22 «ζευγάρια» και 17 φορές έχει απονεμηθεί σε τρεις επιστήμονες από κοινού. Ο νεαρότερος νομπελίστας Χημείας υπήρξε ο 35χρονος Φρεντερίκ Ζολιό, ο οποίος το πήρε το 1935 μαζί με τη γυναίκα του Ιρέν Κιουρί, κόρη της Μαρί Κιουρί.
Το πρώτο βραβείο του 1901 δόθηκε στον χημικό Τζάκομπους βαν Χοφ και το τελευταίο (2009) στους Βενκατραμάν Ραμακρίσναν, Τόμας Στάιτζ και Άντα Γιόναθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: