Μπορεί η νυχτερινή εργασία να συνδέεται με την εμφάνιση κάποιων χρόνιων νοσημάτων;Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, ναι.Μάθετε γιατί.H πρόσφατη απόφαση της IARC (Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο) να εντάξει για πρώτη φορά τη βραδινή εργασία στη λίστα των δυνητικώς καρκινογόνων παραγόντων δείχνει πως ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος.Οι επιστήμονες εξηγούν πως η νυχτερινή εργασία αποτελεί από μόνη της μια μη φυσιολογική δραστηριότητα,αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι φτιαγμένος να δουλεύει τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής εργασίας οι βιορυθμοί αλλάζουν και εμφανίζονται ορμονικές διαταραχές,ενώ η άμυνά μας πέφτει και ο οργανισμός γίνεται πιο ευάλωτος στους βλαπτικούς παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος (για παράδειγμα,ο θόρυβος θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνος τη νύχτα απ’ ό,τι την ημέρα).
Ο ρόλος της μελατονίνης
Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη η οποία,σε υψηλά επίπεδα,προστατεύει από τον καρκίνο λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.Δεδομένου πως η μεγαλύτερη έκκρισή της παρατηρείται τη νύχτα,μπορεί κατά τη διάρκεια της νυχτερινής δραστηριότητας να αποσυντονίζεται ο ρυθμός παραγωγής της με συνέπεια τη μείωση της προστατευτικής της δράσης ενάντια στη νόσο.
Κινδυνεύουν περισσότερο
Οι νυχτερινοί εργαζόμενοι των οποίων οι βάρδιες εναλλάσσονται σε σχέση με εκείνους που διατηρούν σταθερή βάρδια.
Μελέτες έχουν δείξει πως γυναίκες που εργάζονται για πολύ καιρό σε νυχτερινή βάρδια είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού συγκριτικά με όσες εργάζονται τη μέρα.
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άντρες,ιδιαίτερα αν η εργασία αφορά μυϊκό φόρτο.
Κοινωνικές συνέπειες
Τεράστιες όμως είναι και οι κοινωνικές συνέπειες της νυχτερινής εργασίας, καθώς όσοι εργάζονται τέτοιες ώρες ζουν σε διαφορετικούς ρυθμούς από το 80% της κοινωνίας.Έτσι συχνά δημιουργούνται προβληματικές σχέσεις με το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον,οι συνέπειες των οποίων μπορούν να είναι άγχος αλλά και κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της ψυχικής ισορροπίας.
Αν εργάζεστε νύχτα και επιστρέφετε τα ξημερώματα,καλό είναι να κοιμάστε σε σκοτεινό δωμάτιο προκειμένου να «ξεγελάσετε» έστω και λίγο το βιολογικό σας ρολόι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου