Αν και η λαϊκή σοφία προτίμησε να καταγράψει στον παροιμιακό λόγο τον τρόπο με τον οποίο δε βάφονται αυγά, η παράδοση,οι νοικοκυρές και οι κουζίνες δεν πτοήθηκαν.Έδωσαν τον δικό τους αγώνα και κατόρθωσαν να διασώσουν τρόπους και μεθόδους διακόσμησης των πασχαλιάτικων αυγών - που βάφουμε πάντα τη μεγάλη Πέμπτη- με ιδιαίτερα εικαστικά αποτελέσματα,ειδικά αν η δημιουργία τους γίνει αφορμή για τη συνάντηση της οικογένειας και την εργασία γύρω από το ίδιο τραπέζι,ως απαρχή της εορτής.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά κάθε ηλικίας,από τα πιο όμορφα εικαστικά αποτελέσματα δίνουν οι μέθοδοι του καλσόν.Για αυτήν,οι γυναίκες της οικογένειας δεν πετούν τα σχισμένα καλσόν όλο το χρόνο,αλλά τα κρατούν όλα μαζί σε κάποια τσαντούλα ή σε ένα συρτάρι.Πριν ξεκινήσει η δημιουργία τα καλσόν πρέπει να κοπούν σε κομμάτια των πέντε ή έξι εκατοστών και η μία τους πλευρά να ραφτεί με μια βελονίτσα,έτσι ώστε να «κρατάει».Η άλλη πλευρά θα ραφτεί με τον ίδιο τρόπο,αλλά αφού τοποθετηθούν μέσα τις αυγοδημιουργίες.Γι” αυτές,θα χρειαστούν επίσης μπόλικα κρεμμυδόφυλλα,τα πιο ξερά από τα εξωτερικά —αν ο μανάβης είναι φιλικά προσκείμενος,μπορεί κανείς να τα ζητήσει και να τα πάρει δωρεάν από το σακκί με τα χύμα κρεμμύδια.Ακόμη,χρειάζονται λουλουδάκια - όπως το κεφαλάκι της μαργαρίτας-ή φύλλα με ενδιαφέρον σχήμα (αράχνες,οδοντωτά,με έντονα νεύρα - πάντως όχι λεία και «κανονικά») ή και κομμάτια σπάγγο ή ότι άλλο θα μπορούσε να ακολουθήσει το σχήμα του αυγού και να δώσει ενδιαφέρον εικαστικό αποτέλεσμα.
Όταν όλα τα υλικά έχουν συγκεντρωθεί,τότε,τα αυγά βρέχονται ελαφρά και πάνω τους, απαλά, κολλούν τα κρεμμυδόφυλλα.Για πιο περίπλοκο αποτέλεσμα,πριν μπουν από πάνω τα κρεμμυδόφυλλα μπορούν να «κολληθούν» (πάντα με νερό) φύλλα,λουλούδια,σπάγγος κλπ.Με ένα κομμάτι καλσόν για κάθε αυγό,στερεώνεται σφιχτά η σύνθεση και ράβεται μες στο καλσόν.Όταν τα αυγά γίνουν περίπου δυό ντουζίνες,τοποθετούνται σε κατσαρόλα και σκεπάζονται με νερό,ως και περίπου τρεις πόντους ψηλότερα από την επιφάνειά τους. Βράζουν με μία μπλε και μισή κόκκινη μπογιά για το βάψιμο των αυγών.
Αν ο αριθμός των αυγών είναι άλλος,φροντίζει κανείς να κρατηθεί η αναλογία δύο μέρη μπλε με ένα μέρος κόκκινο.Το τελικό χρώμα γίνεται μωβ με αποχρώσεις από πρασσινωπές ως πορτοκαλί,για τις οποίες «ευθύνονται» τα φύλλα του κρεμμυδιού.Τα αυγά θυμίζουν μαρμαρογραφίες.
Αν κάποιος προτιμά πιο φυσικό αποτέλεσμα ή δε συμπαθεί το μωβ,μπορεί να βράσει τα τυλιγμένα αυγά σε νερό στο οποίο έχουν πριν βράσει κόκκινα πατζάρια.Τα αυγά,οι μαρμαρογραφίες,γιίνονται πορτοκαλί με έντονα κόκκινα σημάδια.
Αφού τα αυγά βράσουν όσο χρειάζεται για να γίνουν σφιχτά,και αφού βγουν από την κατσαρόλα και κρυώσουν,αφαιρείται με προσοχή η κάλτσα και τα φυσικά υλικά και κάθε αυγό αλείφεται με λίγο λάδι.Για τους μικρούς της παρέας,μια παλιά μπλούζα,για να μη λερωθούν,ένα άνετο τραπέζι και μερικές τέμπερες ή μαρκαδόροι λαδιού (για πιο λαμπερό αποτέλεσμα) μπορούν να γίνουν το βασικό υλικό για την διακόσμηση αυγών βραστών,είτε λευκών είτε σε κάποιο λαμπερό ανοικτό από τα χρώματα που προσφέρονται ειδικά για τη βαφή αυγών στο εμπόριο.Αν οι βαφές είναι κρύες,μάλιστα,μπορούν τα παιδιά να κάνουν και το πρώτο βάψιμο,και κατόπιν να επέμβουν με όποια βολικά χρώματα διαθέτουν.
Ακόμη και οι μη τοξικές δακτυλομπογιές,για τους πολύ πολύ μικρούς- κάνουν,αρκεί το στρώμα της μπογιάς να μην είναι πολύ παχύ και το τελικό αποτέλεσμα πάντα να προστατεύεται με «γυάλισμα» με λάδι.Όρια στα σχέδια και τα χρώματα εδώ δεν υπάρχουν. Η φαντασία των παιδιών δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου