Στις Πρέσπες, την Παμβώτιδα και τον Αμβρακικό τα κοπάδια των βουβαλιών χρησιμοποιήθηκαν πριν από λίγα χρόνια για να… κλαδέψουν τους παρόχθιους καλαμιώνες.
Στη λίμνη Κερκίνη όμως, στον Νομό Σερρών, ο φορέας διαχείρισης της περιοχής αναζητά επειγόντως τρόπους που θα εμποδίσουν την προσέλκυση του υπεράριθμου πληθυσμού τους που υπολογίζεται ότι φτάνει αισίως τις 2.000 μονάδες!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βουβάλια αποτελούν σημαντικά στοιχεία των οικοσυστημάτων που βοηθούν τις λίμνες να αναπνεύσουν και να διατηρήσουν τα υγρά τους λιβάδια.
Στις Πρέσπες, για παράδειγμα, πριν λίγα χρόνια έγινε εισαγωγή βουβαλιών από την Κερκίνη όπου η βόσκηση των συμπαθών θηλαστικών αντικατέστησε τους εκσκαφείς, εξαφανίζοντας τις καλαμιές, οι οποίες καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των τόπων διατροφής των πουλιών και αναπαραγωγής των ψαριών.
Στη λίμνη Κερκίνη όμως δεν συμβαίνει αυτό. Ο λόγος είναι η χαμηλή στάθμη του νερού, λόγω της άρδευσης από την περιοχή περίπου 600.000-700.000 γεωργικών καλλιεργειών, η οποία έχει δημιουργήσει συνθήκες ξηρασίας καταστρέφοντας την ύπαρξη καλαμιών και παραποτάμιων δασών.
Οπως εξηγεί ο κ. Θεόδωρος Ναζιρίδης, συντονιστής του φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής, εάν υπήρχαν πόροι ο φορέας θα είχε προχωρήσει στην εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης, προκειμένου να ελεγχθεί η βόσκηση των βουβαλιών και να προστατευτεί η πανίδα του φυσικού περιβάλλοντος.
Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να καταδείξει τη φέρουσα ικανότητα της λίμνης Κερκίνη στον πληθυσμό των ζώων, που εξελίσσεται για τους κτηνοτρόφους σε μια αρκετά προσοδοφόρα δραστηριότητα, η οποία μάλιστα έχει μετατρέψει το βουβαλίσιο κρέας και τα προϊόντα του (γάλα, βούτυρο) σε ένα από τα πιο ελκυστικά εδέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι γύρω από τη λίμνη Κερκίνη παρατάσσονται το τελευταίο διάστημα δεκάδες εστιατόρια που έχουν ως σπεσιαλιτέ τους το βουβαλίσιο κρέας και τα παράγωγά του ενώ στη Θεσσαλονίκη γνωστό ζαχαροπλαστείο διαφημίζει το «καζάν ντιπί» του χρησιμοποιώντας βουβαλίσιο βούτυρο.
Ο κ. Ναζιρίδης υποστηρίζει ότι η ύπαρξη του θηλαστικού στην περιοχή είναι αναγκαία, τονίζει όμως ότι θα πρέπει να μπουν κάποια όρια ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον. Υπενθυμίζεται ότι από το 2003 που θεσμοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση η προστασία της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Κερκίνη, συνολικής έκτασης 830.000 στρεμμάτων, προβλέπονται τμήματα του οικοσυστήματος στα οποία επιτρέπεται μόνο η βόσκηση βουβαλιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου