Χωρίς να θέλουν να δημιουργήσουν καταστροφικά σενάρια, σαν και αυτά που περιγράφονται στην ταινία «Waterworld» του Κέβιν Ρέινολντς, ο οποίος περιέγραψε έναν κόσμο κατακλυσμένο από τα νερά, οι μελετητές εδώ και χρόνια τονίζουν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το λιώσιμο των πάγων. Απάντηση στους φόβους τους δίνει η πρόταση των δημιουργών του Waterpod, ενός πλωτού τεχνητού νησιού με χρέη αυτάρκους κατοικίας. Το πρωτότυπο του νησιού θα είναι έτοιμο τον Μάιο και η λειτουργικότητά του θα δοκιμαστεί όταν οι κατασκευαστές του, μία ομάδα βιο-αρχιτεκτόνων, θα το ρίξουν στον ποταμό Χάντσονπου που διαρρέει τη Νέα Υόρκη.
Αν ισχύσουν όσα υποστηρίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πότσνταμ στον τομέα ερευνών για το κλίμα Χανς Σέλνχουμπερ, οι πάγοι της Γροιλανδίας θα λιώσουν αν η θερμοκρασία ανέβει κατά 2 βαθμούς και τότε θα υπάρξει ανύψωση των θαλασσών κατά 7 μέτρα. Γι’ αυτό, μεταξύ αστείου και σοβαρού, καλό θα είναι να ετοιμαζόμαστε να κατοικήσουμε σε πλωτές κατοικίες. Αν και όλοι ελπίζουν να περιοριστούν τα δυσάρεστα αποτελέσματα που προκαλούνται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από την άλλη, οι πλωτές αυτές κατοικίες μπορούν να αποτελέσουν μία εναλλακτική λύση κατά της τσιμεντοποίησης των μεγαλουπόλεων.
Η πειραματική πλωτή πλατφόρμα-νησί της Waterpod θα είναι διαστάσεων 25x8 μέτρων, θα έχει πάνω της τρεις θόλους, οι οποίοι θα κατασκευαστούν με υλικά που ανακυκλώνονται και θα είναι αυτάρκης ενεργειακά, χάρη σε ένα υβριδικό ηλιακό/αιολικό σύστημα. Επίσης, θα διαθέτει μηχανισμό καθαρισμού του νερού, ώστε να μπορούν να γίνουν πάνω της καλλιέργειες.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους πρότζεκτ οδηγούν στην απομόνωση, αντίθετα από τη βιο-αρχιτεκτονική, που έχει απήχηση μόνο όταν υπάρχει άμεσος δεσμός της με τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου