ΑΕΡΙΟ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΙΣ ΒΑΝΕΣ, ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΤΙΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Η κατάσταση επιδεινώθηκε εκ νέου χθες, παρά τη συμφωνία που υπέγραψαν προχθές προς μεγάλη ανακούφιση των Βρυξελλών οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές για τον ρόλο των παρατηρητών που θα επιβλέψουν τη ροή του αερίου από τη Ρωσία και το transit από την Ουκρανία. Η εν λόγω συμφωνία συνοδεύτηκε με υποσχέσεις ότι από χθες το πρωί οι Ρώσοι θα άνοιγαν τις βάνες και οι Ουκρανοί δεν θα εμπόδιζαν τη διαμετακόμιση προς την Ευρώπη.
Ανοίγει-κλείνει...
Ενώ, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι ανέμεναν την επανάληψη της ροής του αερίου από χθες το πρωί, οι παρατηρητές τους, που δεν είχαν δικαίωμα πρόσβασης στα κέντρα ελέγχου τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, έστειλαν μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι στην αρχή υπήρχε μια πολύ μικρή ροή και στη συνέχεια τίποτε. Νέα απογοήτευση των κοινοτικών και αναζήτηση της ηγεσίας των δύο πλευρών για το «τι συνέβη πάλι» και δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο τηλεφώνησε στον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αρμόδιος επίτροπος Αντρι Πίμπαλγκς καθώς και η τσεχική προεδρία ήρθαν σε επαφή με το Κίεβο. «Το σύστημα των ουκρανικών αγωγών είναι κλειστό», απάντησε ο Βλ. Πούτιν, κάτι που επιβεβαίωσε το Κίεβο.
Η Ουκρανία αναγνώρισε ότι αυτή έχει μπλοκάρει τη ροή του αερίου διότι έκρινε ότι οι όροι που έθεσαν οι Ρώσοι για το transit ήταν «απαράδεκτοι», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κρατικής εταιρείας Naftogaz, Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι.
Ποιοι είναι αυτοί οι όροι; Φαίνεται ότι ένας από αυτούς αφορά το αποκαλούμενο «τεχνικό» φυσικό αέριο -κάπου 21 εκατ. κυβικά την ημέρα- το οποίο χρησιμοποιείται για να τεθούν υπό πίεση οι ουκρανικοί αγωγοί. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ο εφοδιασμός με το τεχνικό αυτό αέριο είναι δουλειά της Μόσχας, η οποία αρνείται και πετά το μπαλάκι στο Κίεβο.
Το βασικό, όμως, πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές για την τιμή με την οποία θα εφοδιαστεί η Ουκρανία φυσικό αέριο από τη Ρωσία κατά το 2009.
Ελλείψει συμφωνίας, η Μόσχα σταμάτησε να εφοδιάζει με αέριο την Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου 2009 και κατηγόρησε το Κίεβο ότι κλέβει το αέριο που τροφοδοτεί την Ευρώπη.
«Δάκτυλος ΗΠΑ»
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Gazprom άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την Ουκρανία βρίσκεται «αμερικανικός δάκτυλος». «Εχουμε την εντύπωση ότι όλη αυτή η κωμωδία που παίζεται σήμερα στην Ουκρανία διευθύνεται από μια άλλη χώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Αλεξάντρ Μελντέντεβ.
Στο μεταξύ, οι βουλγαρικές επιχειρήσεις ζητούν αποζημιώσεις, η ουγγρική εταιρεία Emfesz άσκησε αγωγή κατά της Ουκρανίας και η Σλοβακία συνεχίζει να απειλεί ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία το τύπου Τσερνομπίλ εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Bohunice, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Αυστρία. Μύλος...
Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου