Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

IIF: Συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα

Την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ επισημαίνει σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), εκτιμώντας ότι συνιστά αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συσταθεί μια πλειοψηφική κυβέρνηση που θα προασπίσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας.
Η επίμαχη έκθεση εστιάζει στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 18 και 20 Απριλίου. Παρά την λαϊκή οργή που απορρέει από την υπογραφή των Μνημονίων και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, το IIF διαπιστώνει μικρή ανάκαμψη των δύο μεγάλων κομμάτων.
Συνεχίζοντας, οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν τη δυσκολία συμπολίτευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα δεδομένων των τριβών του παρελθόντος. Παραδέχονται συνάμα ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας θα επικριθεί για έλλειψη καθαρής λαϊκής εντολής, γεγονός που θα δυσκολέψει την προσπάθεία να κρατηθεί η Ελλάδα στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που υπαγορεύουν οι δεσμεύσεις της.
Παρά ταύτα, υπογραμμίζουν ότι ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στα δύο κόμματα να συγκροτήσουν κυβέρνηση με προβάδισμα 8 εδρών έστω κι αν συγκεντρώσουν αθροιστικά το 37% των ψήφων.
Στον αντίποδα, εάν η 7η Μαΐου ανατείλει πάνω από ένα κατακερματισμένο και διαιρεμένο κοινοβούλιο, το IIF προκρίνει την σύσταση μίας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και θα την οδηγήσει εκ νέου σε εκλογές μέσα στο έτος.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, που διενεργήθηκε μεταξύ 17 και 19 Απριλίου, κατέδειξε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναμένεται να αποσπάσουν το 35,5% (+/-1,5) των ψήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: