Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

H διαφαινόμενη νίκη Ολάντ και η στροφή Μέρκελ

Η τηλεοπτική μονομαχία της Τετάρτης δεν κατάφερε να αντιστρέψει άρδην το κλίμα προς όφελος του νυν προέδρου. Ωστόσο οι νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι η εκλογική μάχη της Κυριακής δεν θα είναι περίπατος για τον αντίπαλό του, Φρανσουά Ολάντ.
Δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες από την Interactive και την CSA δείχνουν ότι ο Ν. Σαρκοζί ανακάμπτει: σε αμφότερες ο Ολάντ προηγείται πλέον μόλις με 53 %, χάνοντας δυο ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη Απριλίου. Στο συν 2 % ο νυν πρόεδρος, που συγκεντρώνει 47%. Επίσης, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Opinion Way πριν και μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων την Τετάρτη, ο Ολάντ έχει υποχωρήσει στο 52,5 % ενώ ο Σαρκοζί ανέβηκε αντίστοιχα στο 47,5 % μειώνοντας τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του στις πέντε μονάδες.
Εν τω μεταξύ, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ. Αρνήθηκε ωστόσο να προτείνει και στους υποστηρικτές του να πράξουν το ίδιο. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο ίδιος είχε λάβει το 9% των ψήφων.
Μετά την εξέλιξη αυτή τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για το νυν πρόεδρο. Για να πετύχει την απόλυτη ανατροπή, ο Ν. Σαρκοζί θα πρέπει να πείσει τώρα την πλειονότητα των ψηφοφόρων του Μπαϊρού, καθώς και το 80 % των ψηφοφόρων της Μαρίν Λεπέν, η οποία επίσης αρνήθηκε να στηρίξει ανοιχτά τον Ν. Σαρκοζί.
Η Μέρκελ προετοιμάζεται για νίκη Ολάντ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η διαφαινόμενη
νίκη Ολάντ στη Γαλλία δε φαίνεται να προκαλεί πλέον ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Α. Μέρκελ θα προτιμούσε να κερδίσει τις εκλογές ο Ν. Σαρκοζί. Ωστόσο, όπως εκτιμάται στην καγκελαρία, εάν κερδίσει ο Ολάντ, θα καλλιεργηθεί πολύ σύντομα ένα καλό κλίμα συνεργασίας. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών άλλωστε έχει προαναγγείλει ότι θα επισκεφτεί το Βερολίνο αμέσως μετά τις εκλογές και αυτό παρότι δεν έγινε δεκτός από την γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα.
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τον Φρανσουά Ολάντ «πραγματιστή» αναφέρει η SZ. Όπως εκτιμούν γερμανοί διπλωμάτες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο πεδίο της γαλλογερμανικής συνεργασίας, ο σοσιαλιστής δεν πρόκειται να χαράξει νέα πολιτική. Αυτό προκύπτει από πρωτόκολλο συνομιλιών των διπλωματών με συνεργάτες του Ολάντ. Ο τελευταίος φέρεται να είναι διατεθειμένος για μια «ρεαλιστική λύση» στο θέμα του δημοσιονομικού συμφώνου. Έχει συγκεκριμένες προτάσεις για αναμόρφωση του συμφώνου, «που θα μπορούσαν να συζητηθούν ανεπισήμως με το Βερολίνο». Στόχος του Ολάντ, η προσθήκη αναπτυξιακών μέτρων. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Η γερμανίδα καγκελάριος επιδεικνύει συμβιβαστική διάθεση, σύμφωνα το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: