Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Άρχισε τον διωγμό των Ρομά ο Σαρκοζί

Πάνω από 100 Ρομά εκδιώχθηκαν την Πέμπτη (19/8) από τη Γαλλία και επαναπατρίστηκαν στην Ρουμανία, μετά από απόφαση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας την αντίδραση της βαλκανικής χώρας που κατηγορεί τη γαλλική κυβέρνηση για ξενοφοβία.
Η Γαλλία επισήμως ονομάζει την πολιτική αυτή “ανθρωπιστική”, αφού υποστηρίζει τους απαλλάσσει από τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν στους καταυλισμούς της χώρας.
Πτήσεις από τη Λυόν και το Παρίσι έφτασαν στο Βουκουρέστι, γεμάτες ανθρώπους που εκδιώχθηκαν, επειδή σύμφωνα με τους γαλλικούς νόμους, για να παραμείνουν έπρεπε να έχουν εργασία με πλήρη δικαιώματα.
Οι Ρομά από τη μεριά τους αναφέρουν πως είναι από δύσκολο εως ακατόρθωτο να βρει κάποιος μια τέτοια δουλειά, γι' αυτό αναγκάζονται να ζουν παράνομα.
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει 300 καταυλισμούς, ενώ οι αρχές έχουν ήδη κλείσει 51 καταυλισμούς, με τους Ρομά να μένουν προσωρινά σε καταφύγια...
Κι όλα αυτά ξεκίνησαν με αφορμή τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων στην νότια Γαλλία, στις οποίες δεν είχαν πάρει μέρος καν οι ίδιοι οι Ρομά!
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι καταυλισμοί είναι πηγές εκμετάλλευσης παιδικής εργασίας, πορνείας και εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: