Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Το 2050 θα τρώμε τεχνητό κρέας

Τεχνητό κρέας που θα παράγεται σε τεράστια δοχεία επεξεργασίας είναι η μία λύση που προτείνουν οι επιστήμονες για τη διατροφική κρίση, η οποία, όπως φαίνεται από τους υπολογισμούς των ειδικών, το 2050 δεν θα είναι διαχειρίσιμη.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φίλιπ Θόρτον του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ζωικής Παραγωγής του Ναϊρόμπι στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»: «Η παραγωγή τεχνητού κρέατος και γάλακτος σε τεράστια δοχεία επεξεργασίας, είναι η μία λύση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, ενώ η δεύτερη είναι η ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για τη θεραπεία των εκτρεφόμενων ζώων».
Αν και δεν γίνεται ξεκάθαρο πώς ακριβώς θα παράγεται το τεχνητό κρέας, οι επιστήμονες θεωρούν αυτήν τη λύση για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού στο μέλλον ως μία έσχατη λύση, η οποία όμως σχεδόν σίγουρα θα προξενήσει τον φόβο των περισσότερων καταναλωτών και φυσικά αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζήτηση για τροφή αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι κλιματικές αλλαγές, η έλλειψη νερού και η ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση τροφής θα ρίξουν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα.
Την ίδια ώρα, 21 διαφορετικές έρευνες που δημοσίευσε η Βασιλική Κοινότητα της Βρετανίας χθες, συμφωνούν στο συμπέρασμα ότι η εναπομείνασα έκταση καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι αγρότες το 2050 δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα!

Προειδοποίηση
Μία ομάδα Αμερικανών επιστημόνων προειδοποιεί επίσης ότι η αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης τροφής, που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται, θα προκαλέσει μεταξύ άλλων και διπλασιασμό της ζήτησης για πόσιμο νερό, το οποίο θα σημάνει μέχρι το 2050 τη μείωση του διαθέσιμου νερού για καλλιέργεια στο ένα πέμπτο της σημερινής ποσότητας, σύμφωνα με τον Κένεθ Στρέπεκ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Η παραγωγή τεχνητού κρέατος και η νανοτεχνολογία είναι οι λύσεις που προτείνουν επιστήμονες σαν τον Φίλιπ Θόρτον, όμως υπάρχουν κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι. Μία ομάδα Βρετανών και Νοτιοαφρικανών οικονομολόγων προτείνει την προώθηση πράσινων τεχνολογιών και ασκεί κριτική στους πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Μονσάντο, οι οποίοι σύμφωνα με τους οικονομολόγους έχουν μονοπωλήσει την παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνολογίας με αποτέλεσμα να προκαλούν την κατάρρευση εναλλακτικών- οικολογικών προσπαθειών και της «πράσινης επανάστασης» η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της οικολογικής γεωργικής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: