Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Απολιθώματα σφουγγαριών, ηλικίας 650 εκ. ετών!

Μικροσκοπικά απολιθώματα ακαθόριστου σχήματος τα οποία είναι τα απομεινάρια από τους αρχαιότερους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, οι οποίοι ήταν πιθανότατα σφουγγάρια (!), κατάφεραν να εντοπίσουν επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Πρίνστον στη Νότια Αυστραλία.
Κύκλοι, τετράγωνα, δακτύλιοι, σχήματα πάνω σε βράχους από ασβεστόλιθο είναι τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησαν αυτά τα σφουγγάρια κατά το πέρασμά τους από τον πλανήτη πριν από 640-650 εκατομμύρια χρόνια, μόνο και μόνο για να έρθουν και πάλι στο φως από την ομάδα του καθηγητή Ανταμ Μαλούφ, η οποία δημοσίευσε μόλις χθες την έρευνά της για τους αρχαιότερους εκπροσώπους του Βασιλείου των Ζώων (Animalia) στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Τα απολιθώματα των εν λόγω σπόγγων είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πρίστον, τα πρώτα απολιθώματα ζώων που έζησαν πριν από την Εδιακρανική Περίοδο, την τελευταία περίοδο της Εποχής των Παγετώνων, και το αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης είναι ότι τα ζώα υπήρχαν στον πλανήτη περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια πριν απ’ ό,τι μέχρι χθες υπολογιζόταν.
«Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προτείνει ως πρώτους αντιπροσώπους των ζώων περίπλοκους οργανισμούς, όπως ευκαρυωτικά φύκια ή πρώτιστα, οι οποίοι έζησαν πολύ πριν από τα σφουγγάρια μας. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι τα σφουγγάρια αυτά είναι τα πρώτα κάπως πειστικά απολιθώματα του σώματος ζώων πριν από την Εδιακρανική Περίοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ανταμ Μαλούφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: