Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Νοικοκυριό… σε δυο σακούλες!

Την τελευταία περίοδο, οι Έλληνες βιώνουν όλο και περισσότερο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης βλέποντας τους μισθούς τους να μειώνονται. Ωστόσο, ενώ πέφτουν οι μισθοί και οι συντάξεις, οι τιμές των κάθε είδους προϊόντων αυξάνονται πυρετωδώς επιβαρύνοντας το καλάθι του νοικοκυριού. Η ακρίβεια τσακίζει τους καταναλωτές και αναγκάζονται, πια, να κάνουν ριζικές μειώσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς αυξήσεις που καταγράφονται τον τελευταίο χρόνο. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έρχεται πρώτη και καταϊδρωμένη στην ακρίβεια, αφού πληρώνει έως και 50% ακριβότερα από τους άλλους Ευρωπαίους καταναλωτές τα εμπορεύματα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αποτέλεσμα είναι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να έχουν κατακτήσει πλέον το 20% του τζίρου στο λιανεμπόριο, καθώς είναι εμφανής η στροφή των καταναλωτών περισσότερο στις χαμηλές τιμές παρά στην ποιότητα. Παρότι τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα δεν υπολείπονται των επωνύμων σε ποιότητα…

Περισσότερα χρήματα για λιγότερα αγαθά

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχει η Ελλάδα, όσον αφορά τις αυξήσεις των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Η μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παρότι αρκετοί στην κυβέρνηση έχουν αμφισβητήσει αυτό το δεδομένο θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός ξέφυγε εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων στην αγορά και της κερδοσκοπίας. Μέσα σε ένα χρόνο, από 2.010 ευρώ που ξόδευε ένα μέσο νοικοκυριό για τις αγορές προϊόντων, τώρα, για τα ίδια προϊόντα, πρέπει να πληρώσει 2.115 ευρώ. Το καλάθι της νοικοκυράς ακρίβυνε κατά 105 ευρώ το μήνα, την ώρα που ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη μήνα με το μήνα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Ιούλιο ο τιμάριθμος αυξήθηκε στο 5,5% από 5,2% τον Ιούνιο. Τρεις στους δέκα Έλληνες αγοράζουν τρόφιμα με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή χωρίς να σκέφτονται την ποιότητα. Με αφορμή τη σημαντική αύξηση που σημειώθηκε μέσα σε ένα χρόνο, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, Βασίλης Λύγκας, αναφέρει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα στις τιμές των προϊόντων πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγορά.
Σύμφωνα με το Κέντρο Καταναλωτών, στην κατηγορία αλκοολούχα ποτά και καπνός είχαμε αύξηση 19%, στις μεταφορές 18%, στη στέγαση 8%, σε κουρεία-κομμωτήρια, είδη ατομικής φροντίδας, κοσμήματα και ρολόγια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων και δικύκλων 5%… Από την άλλη, είχαμε μειώσεις τιμών στο ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τα νωπά φρούτα και λαχανικά…

Πληρώνουμε ακριβά, πληρωνόμαστε… φθηνά

Ο πληθωρισμός της Ελλάδας φέτος έχει φτάσει το 5,5%, ενώ ο μ.ό. της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1,4%, δίνοντας έτσι στη χώρα μας την πρώτη θέση. Οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα της καθημερινότητας είναι εμφανείς, όπως επίσης και η διαφορά τιμών με τα προϊόντα των άλλων χωρών.
Η χώρα μας έρχεται πρώτη στην ένδυση και υπόδηση με αύξηση 2,5% από πέρυσι, όταν ο μ.ό. της Ε.Ε. είναι μόλις 0,3%.
Σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως η ζάχαρη, το μέλι και τα ζαχαρώδη, η αύξηση είναι 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, όταν ο μ.ό. της Ε.Ε. είναι-0,3%. Μεγάλη είναι και η διαφορά στα καύσιμα, καθώς οι Έλληνες επιβαρύνθηκαν κατά 41,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι κάτοικοι της Ευρωζώνης μόλις 11,6%.
Με βάση πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποτά και ο καπνός έχουν αυξηθεί κατά 19%, όταν στην Ευρώπη ο μ.ό. είναι μόλις 0,5%.
Επίσης, αύξηση υπήρξε και στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, με ποσοστό 10,9%. Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις διαπιστώνονται στις μεταφορές, λόγω της αύξησης τιμών στα είδη αυτοκινήτου, στα τέλη κυκλοφορίας και στα καύσιμα, φτάνοντας το 18%. Μία εξαίρεση καταγράφεται μόνο στα φάρμακα, αφού έχουν καταγραφεί μειώσεις της τάξεως του 15,8%.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κάποιος και τις αναμενόμενες ανατιμήσεις σε είδη όπως αρτοσκευάσματα και μακαρόνια, μετά τις ελλείψεις σιταριού και αραβοσίτου στη διεθνή αγορά λόγω της καταστροφής μεγάλου μέρους της σοδειάς στη Ρωσία από την παρατεταμένη ξηρασία αλλά και του εμπάργκο στις εξαγωγές που επέβαλε στη χώρα ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: