Ο σεισμός που σκότωσε τη Δευτέρα δεκάδες ανθρώπους στη Λ' Ακουιλα της Ιταλίας ήταν η τρίτη ισχυρή δόνηση που σημειώνεται τα τελευταία 12 χρόνια σε μια ακτίνα 140 χιλιομέτρων στην ίδια περιοχή.
Στην ευρύτερη περιοχή των Απέννινων, που βρίσκεται στα όρια τριών τεκτονικών πλακών, καταγράφηκαν τον περασμένο αιώνα πέντε μεγάλοι σεισμοί με περίπου 34.000 νεκρούς.
Οι επιπτώσεις της τελευταίας δόνησης ήταν ιδιαίτερα σοβαρές λόγω του μικρού εστιακού βάθους -υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα- αλλά και λόγω του ιζηματογενούς υπεδάφους της περιοχής, το οποίο δεν απορρόφησε την ενέργεια των σεισμικών κυμάτων.
«Όλη αυτή η περιοχή, από την κεντρική Ιταλία μέχρι την Καλαβρία στα νοτιοανατολικά, διασχίζεται από ρήγματα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ρομπέν Λακασίν, γεωλόγος του Ινστιτούτου Φυσικής της Υδρογείου στο Παρίσι.
Τεκτονικές πλάκες
Η οροσειρά των Απέννινων, που διασχίζει την Ιταλία από το βορρά μέχρι το νότο, είναι πράγματι ταραχώδης από γεωλογική πλευρά.
Στα δυτικά βρίσκεται η ευρασιατική τεκτονική πλάκα, ενώ στα δεξιά βρίσκεται η πλάκα της Απουλίας, η οποία κινείται βορειοανατολικά και προκαλεί σεισμούς τόσο στα Απέννινα όσο και στα Βαλκάνια. Νότια των Απέννινων βρίσκεται η αφρικανική πλάκα, η οποία κινείται προς το βορρά και ασκεί έτσι πιέσεις σε όλη την Ευρώπη.
Η σύγκρουση της αφρικανικής πλάκας με το ανατολικό τμήμα της ευρασιατικής πλάκας προκάλεσε μάλιστα την ανάδυση τόσο των Απέννινων όσο και των Αλπεων.
Δεδομένου ότι όλες αυτές οι πλάκες εξακολουθούν να κινούνται κάτω από το έδαφος, σεισμοί αυτού του μεγέθους δεν μπορεί παρά να ξανασυμβούν στην ίδια περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι.
Μάλιστα ο Τζον ΜακΚλόσκι, καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ούλστερ στη Βόρειο Ιρλανδία, εκτίμησε ότι είναι «αρκετά πιθανό» ο σεισμός της Λ΄Ακουιλα να σχετίζεται με δύο φονικούς σεισμούς των 5,6 και 6,0 Ρίχτερ, οι οποίοι σημειώθηκαν το Σεπτέμβριο του 1997 περίπου 100 χλμ βορειοδυτικά της Λ' Ακουιλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου