Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Βρετανοί αναλυτές: Η Κυριακή της ευρω-καταιγίδας και η ακροδεξιά

Η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό είναι οι δύο παράγοντες που θα διαδραματίσουν τον καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές εκλογές, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι ο κατακερματισμός της ψήφου με την ενίσχυση πολλών μικρών κομμάτων, συνοψίζει στο ρεπορτάζ του ενόψει της Κυριακής το BBC.
Στην ανάλυση του βρετανικού δικτύου επισημαίνεται ότι τα πολλά κόμματα που αντιτίθενται στη λιτότητα θα μειώσουν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κατηγορούνται από τους πολίτες για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Παρόλα αυτά, προσθέτει το BBC, επικρατέστερος νικητής των εκλογών είναι ο Αντώνης Σαμαράς και επικρατέστερο σενάριο ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ, ενός συνασπισμού εξασθενημένου όμως λόγω της δύναμης των υπολοίπων κομμάτων.
Κατά το BBC αυτό σημαίνει ότι αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να προωθήσει τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, η διάσωση της χώρας μπαίνει σε κίνδυνο και θα αμφισβητηθεί πάλι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Σε ανάλυσή του ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Πολ Μέισον κάνει λόγο για Κυριακή που μπορεί να προκαλέσει την τέλεια ευρω-καταιγίδα, με τις εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Σημειώνει ότι στη χώρα μας είναι πιθανή μία κατάσταση πλήρους πολιτικής αστάθειας που θα συντελέσει στον κλυδωνισμό της ευρωζώνης. Ούτως ή άλλως η νομισματική ένωση κλυδωνίζεται από τη συνειδητοποίηση των συνεπειών της λιτότητας, το περιορισμένο όφελος του φθηνού δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ και τη λήξη της θητείας της «επιβληθείσας» τεχνοκρατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, σχολιάζει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC.
Τονίζεται η σημαντική άνοδος των κομμάτων της αριστεράς και της ακροδεξιάς, ενώ το σχόλιο του Πολ Μέισον είναι ότι αν οι εκλογές αποφέρουν πολιτικό χάος, τότε ίσως δούμε νέες εκλογές ή «κάποιου είδους μαλακό προεδρικό πραξικόπημα» ή ακόμα και μια αριστερή κυβέρνηση που όχι μόνο θα αντιτίθεται στη λιτότητα, αλλά θα επιδιώξει και την κοινωνικοποίηση της οικονομίας.
«Τα δύο τελευταία σενάρια θα αμφισβητούσαν όχι μόνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και την ικανότητα τήρησης των συνθηκών της Κοπεγχάγης (που ορίζει πως τα μέλη της ΕΕ είναι δημοκρατίες) ή της Λισαβόνας (που απαγορεύει σοσιαλιστικού τύπου εθνικοποιήσεις)», τονίζει ο Πολ Μέισον του BBC.
Ό,τι κι αν συμβεί πολιτικά, καταλήγει, η ελληνική συμφωνία μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 με τεράστιες περικοπές και αυξήσεις φόρων είναι «νεκρό γράμμα» και ο δρόμος για μια δεύτερη αναδιάρθρωση είναι ανοιχτός, ακολουθούμενος από την έξοδο ή κάποια ημι-απαγκίστρωση της χώρας από την ευρωζώνη.
Σημείωμα της τράπεζας Credit Suisse κάνει λόγο για τρία μετεκλογικά σενάρια: συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία και με μικρότερα κόμματα ή νέες εκλογές κατά τις οποίες ο φόβος ακυβερνησίας ίσως ενισχύσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αν όχι τότε γίνεται ακόμα πιο σοβαρός ο κίνδυνος ακυβερνησίας.
Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ αναφέρεται στη λιτότητα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά αυστηρή και ότι προξενεί το θυμό των Ελλήνων κατά των Ευρωπαίων εταίρων τους. Η πολιτική συνέπεια αυτού του θυμού αναμένεται να εκφραστεί στην κάλπη με τη στήριξη κομμάτων που αντιτίθενται στο μνημόνιο. Μπορεί αν η Ελλάδα ήταν εκτός ευρωζώνης να είχε χρεοκοπήσει, αλλά από την άλλη η λιτότητα εμφανώς πλήττει την οικονομία, σχολιάζει η εφημερίδα. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα έχουν αποδειχθεί ανοησίες, ενώ αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι περισσότερος χρόνος και βοήθεια για να προσαρμοστεί, καταλήγει η ανάλυση της Ιντιπέντεντ.
Η ίδια εφημερίδα επανέρχεται στο θέμα της ανόδου της Χρυσής Αυγής, περιγράφοντας τις θέσεις και τις τακτικές ενός ξενοφοβικού, βίαιου κόμματος που δε διστάζει να κυνηγά και να επιτίθεται σε μετανάστες μπροστά σε πολύ κόσμο, έχοντας την ανοχή της αστυνομίας. Ιδιαίτερα περιγράφεται η κατάσταση στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.
Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Ο φασισμός εγείρεται από τα βάθη της απόγνωσης της Ελλάδας». Υπάρχουν αναφορές σε δηλώσεις στελεχών του ακροδεξιού κόμματος περί δημιουργίας στρατοπέδων εργασίας για τους μετανάστες, για δημιουργία οργάνωσης με τον τίτλο «Γιατροί με Σύνορα», μόνο για Έλληνες και για απαίτηση έκδοσης βίζας και για τους τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: