Σάββατο 5 Μαΐου 2012

«Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα προδιαγράφουν ακυβερνησία»

Kανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σε αυτές τις εκλογές ποιά θα είναι η ετυμηγορία των Ελλήνων ψηφοφόρων γράφει σε δημοσίευμα της η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει: Το μόνο βέβαιο σε αυτές τις εκλογές είναι η αβεβαιότητα.
Την περασμένη Τρίτη, ο πρώην υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Guardian» τους έλληνες ψηφοφόρους να σκεφθούν καλά πριν ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη.
Από τα 32 πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές μόνο τρία είναι εκείνα που υποστηρίζουν την πολιτική λιτότητας και εκσυγχρονισμού της οικονομίας της χώρας, αλλά και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Τα δύο είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.
Ο δημοσκόπος Τάσος Γεωργιάδης παρατηρεί μια περίεργη αντίθεση. «Όταν ρωτούμε, εάν η Ελλάδα πρέπει να πράξει το παν για να παραμείνει στην ευρωζώνη, ποσοστό 77% απαντάει με ναι.» Αυτό όμως δεν συνάδει με την απόφαση να ψηφίσουν τα κόμματα εκείνα που ακολουθούν αυτή την πολιτική.
«Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι, τα συναισθήματα παίζουν μεγάλο ρόλο», σχολιάζει ο Γεωργιάδης, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι τα πράγματα δεν δείχνουν θετικά για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Μπορεί βέβαια μια μικρή πλειοψηφία εδρών και από τα δύο κόμματα να δώσει αριθμητικά τη δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης, όμως τα κόμματα αυτά δεν θα έχουν την πολιτική ικανότητα για να κυβερνήσουν.
Και, δεδομένου ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει νέο πακέτο λιτότητας, τα δύο αυτά κόμματα πρέπει να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα. Για αυτό πρέπει να έχουν με το μέρος τους όχι μόνο την πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και την εντολή των ψηφοφόρων. Όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει ούτε μία δημοσκόπηση που να δίνει σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ποσοστό πάνω από 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: