Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας θέλει και πάλι να σύρει τη χώρα σε εκλογές

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος του αμέσως μετά την συνάντηση των τριών αρχηγών με τον προεδρο της Δημοκρατίας.
«Σημερα στη σύσκεψη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κανείς δεν είπε τίποτα πιο συγκεκριμένο από αυτά που έχουμε πει εμείς.
Αλλά όταν λέμε όχι στο μνημόνιο τι εννοούμε; Πως θα παρουμε περισσότερα λεφτά; Κάταγγέλλοντας τηην σύμβαση μονομερώς;
Ο κ.τσίπρας υϊοθέτησε μια αλαζονεία ακόμη και τώρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Εμείς προτείναμε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Προτιμούν ωμά και απροκάλυπτα την διενέργεια και πάλι εκλογών. Δεν έγινε και τίποτα να ξανακάνουμε και πάλι εκλογές είπε σήμερα ο κ.Τσίπρας. Και αν κάποιος θέλει και πάλι να σύρει τη χώρα ξανά σε εκλογές ας πάρει και την ευθύνη. Η παράταση της αβεβαιότητας, η ακυβερνησία με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και η προσφυγή στις κάλπες είναι ένα ανεπίτρεπτο πολιτικό γαΐτανάκι».
Όλη η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου
«Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξαναγίνει, ένα γνήσιο λαϊκό, πατριωτικό κίνημα, ένα γνήσιο ριζοσπαστικό κοινωνικό ρεύμα, ένα υπεύθυνο θεσμικό κόμμα: δημοκρατικό, συλλογικό, αποκεντρωμένο, σκεπτόμενο. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ο εκφραστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης» είπε αρχικά ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα το χαρακτήρισε «κακό», τονίζοντας, ωστόσο, από την άλλη ότι «το αποτέλεσμα αυτό είναι μια πρόκληση για αγώνα και εντατική προσπάθεια (ώστε) να ξαναφτιάξουμε την παράταξη εξ αρχής, ξαναχτίζοντας την σχέση μας με την κοινωνία».
Κάνοντας λόγο για «δεινή, ιστορική ήττα» του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το Κίνημα έχει καταλάβει το μήνυμα των πολιτών, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι συνισταμένη της ήττας είναι «η αποκοπή του ΠΑΣΟΚ από ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνικής του βάσης (που) έχει συντελεστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε την αποκοπή αυτή στο ότι το Κίνημα «έδωσε έναν αγώνα για τη χώρα, την οικονομία και τις μελλοντικές γενιές μόνο του και σε μεγάλο βαθμό ερήμην της κοινωνικής του βάσης ή πολλές φορές και σε αντίθεση με αυτήν«, ενώ επανέλαβε την θέση του ότι «έπρεπε να έχουμε συστρατεύσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ο καθημερινός αγώνας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για την επιβίωση της χώρας, οδήγησε το Κίνημα στο να «αποτύχει στις βασικές λειτουργίες ενός δημοκρατικού, συλλογικού και ανοιχτού κόμματος», καθώς, «είχαμε αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις λειτουργίες του κόμματος και αυτό στράφηκε εκ των πραγμάτων εναντίον μας, ενώ η εντατική προεκλογική μας προσπάθεια δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί».
«Υπήρξε αναμφίβολα μια θεμελιώδης αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έλαβε το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009 και τις αποφάσεις του 2010 και όλες τις επόμενες, που ήταν πια εκβιασμένες από τις άμεσες δημοσιονομικές και ταμειακές ανάγκες της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι «προκειμένου να σωθεί το έθνος και να σταθούν στα πόδια τους οι επόμενες γενιές, το ΠΑΣΟΚ κατ' ανάγκη θυσίασε τον πολυσυλλεκτικό, πλειοψηφικό του χαρακτήρα».
Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε από την άλλη, ότι «η δική μας πολιτική βασίστηκε στον αγώνα και την αγωνία να μην ζήσει ο ελληνικός λαός τα πιο άγρια και βίαια βιώματα:
-Να μη ζήσει την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων.
-Nα μη ζήσει το κλείσιμο των τραπεζών και την απαγόρευση ανάληψης καταθέσεων.
-Να μη ζήσει την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή, με την σύνταξη των 600 ευρώ να γίνεται σύνταξη 600 δραχμών, με το χρέος σε δραχμές να εκτινάσσεται στο 800% του ΑΕΠ, με την ανεργία να γίνεται διπλάσια ή τριπλάσια, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν, να πέφτουν ως «ντόμινο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε σκληρές και άδικες αποφάσεις συχνά «υπό την πίεση εκβιαστικών διλημμάτων» και επικαλούμενος τον γνωστό μύθο, πρόσθεσε ότι «η κοινωνία θεώρησε ότι ο "βοσκός", δηλαδή η κυβέρνηση, φώναζε "λύκος, λύκος" αλλά ο λύκος δεν ερχόταν, ίσως γιατί δεν υπήρχε και ο βοσκός έλεγε ψέματα ή εκτιμούσε εσφαλμένα την κατάσταση».
«Εμείς αντιθέτως που ζούσαμε την κατάσταση εσωτερικά, ξέραμε ότι δίνουμε σκληρή μάχη με τον λύκο για να τον αποτρέψουμε να μπει στο μαντρί και να φάει τα πρόβατα. Και το τραγικό είναι ότι το καταφέραμε, ο λύκος δεν μπήκε στο μαντρί και δεν έφαγε τα πρόβατα. Οι πολίτες όμως νόμισαν ότι ο βοσκός τους καλούσε σε ψεύτικο συναγερμό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια πολιτική και ιστορική αδικία».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην «δραματική μείωση του χρέους που έχουμε πετύχει» και είπε ότι «τώρα έχει διαμορφωθεί σε πολλούς η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να βρεθούμε εκτός ευρώ γιατί αυτό κοστίζει πολύ στους ίδιους τους εταίρους μας, χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί να μας πουν μείνετε στο ευρώ, αλλά δυστυχήστε έτσι ώστε να παρακαλάτε γονυπετείς να βγείτε από το ευρώ, για να αντιμετωπίσετε τη δυστυχία στη χώρα».
Αναφερόμενος στο «λεφτά υπάρχουν», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ναι μεν το Κίνημα κατηγορήθηκε γι' αυτό, ωστόσο πρόσθεσε ότι «το σύνθημα αυτό σε διαφορετικές εκδοχές κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο και διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα».
Αναπτύσσοντας την θέση του αυτή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αν εξεταστούν οι προεκλογικές επαγγελίες των κομμάτων που αύξησαν την δύναμή τους θα παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιήθηκε «η προεκλογική επαγγελία της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, της άμεσης αποκατάστασης των εισοδηματικών απωλειών και της αυτόματης και ανώδυνης λύσης που θα ικανοποιήσει ξαφνικά τους πάντες και τα πάντα».
«Πίσω από την επαγγελία αυτή υπάρχει και μια άλλη υποδόρια: η επαγγελία της απόλυτης ακινησίας, του συντηρητισμού, της ρεβάνς του συντεχνιασμού, της κομματοκρατίας, της διατήρησης των καταστάσεων που έφεραν την χώρα στο χείλος της καταστροφής» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος κατήγγειλε για διγλωσσία «αυτούς που σήκωσαν προεκλογικά το λάβαρο της καταγγελίας της σύμβασης (του Μνημονίου) με την μια επίσημη γλώσσα που μετατρέπει την "καταγγελία" σε επαναδιαπραγμάτευση όλου του ευρωπαϊκού πλαισίου, χωρίς μονομερείς ενέργειες και την δεύτερη γλώσσα που μιλάει επίμονα για εγκατάλειψη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, για δέσμευση καταθέσεων, για αναγκαστικό δάνειο που θα πάρει το κράτος από τους πολίτες, για κίνημα αντίστασης στην εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να καταρρέει το δημόσιο ταμείο και τα ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρχει πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις».
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο και για παράλληλες κινήσεις εντυπωσιασμού με την «επίσημη» κίνηση να ζητά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας και «την ίδια ώρα, οι ίδιοι άνθρωποι, με λιγότερο επίσημο τρόπο, κλείνουν το μάτι σε κάθε αίτημα ή σε κάθε προσδοκία».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς όσους καταγγέλλουν το Μνημόνιο, προσθέτοντας ότι «εάν αυτά που εννοούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι η επιστολή που έστειλε τελικά στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, θα έλεγα "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν". Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του είναι πολύ λίγα και πολύ χλωμά μπροστά στα επιχειρήματα που έχουμε παρουσιάσει και σ' αυτά που έχουμε διεκδικήσει μέσα στο Eurogroup, μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στα εσωκομματικά του Κινήματος είπε ότι οι διαδικασίες για την αναγέννησή του πρέπει να επιταχυνθούν «χωρίς ταμπού, χωρίς βαρίδια και χωρίς συμβιβασμούς», ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε προσκλητήριο συμμετοχής και αυτο-οργάνωσης στους πολίτες που πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης της δημοκρατικής παράταξης και της κεντροαριστεράς.
«Ξεκινάμε λοιπόν τώρα αυτή τη πορεία, που θα κορυφωθεί στο συντακτικό και όχι αναθεωρητικό, όπως είπα, συνέδριο. Όποιοι σκέφτηκαν -και στο παρελθόν το ζήσαμε αυτό την περίοδο του 1989 - ότι μπορούν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ, δεν αντιλαμβάνονται την παράδοση, την δυναμική, και τις απαιτήσεις που έχει αυτός ο χώρος» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το 2012 δεν έχει σχέση ούτε με το 1974, ούτε με το 1977 ούτε με το 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου «έφερε την δημοκρατία για τους μισούς Έλληνες» και «μπόρεσε να κάνει μια δικαιότερη πολιτική αναδιανομής του εθνικού πλεονάσματος» καθώς το «στοίχημα τώρα είναι να ξαναγίνει η Ελλάδα αυτοδύναμη με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ».
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ισότιμης και ανοιχτής συζήτησης με άλλες δυνάμεις που τοποθετούνται στον ίδιο χώρο.
«Είμαστε η παράταξη που ξέρει να αγωνίζεται στην Ευρώπη, να διαμορφώνει συσχετισμούς, να αξιοποιεί ευκαιρίες, που έχει συγκροτημένη πρόταση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης, για τη μετάβαση από την Ευρωζώνη της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της αλληλεγγύης, της συνοχής, της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ποιότητας ζωής, του πολιτισμού» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας σε προσκλητήριο της «Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: