Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Νέες εκλογές φέρνει το «ναυάγιο» στη σύσκεψη

Aκαρπη απέβη και η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε προτείνει κυβέρνηση προσωπικοτήτων, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για σχηματισμό κυβέρνησης. Πλέον η χώρα οδεύει σε νέες εκλογές. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αύριο στις 13.00 θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.
Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου
«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης του Προεδρικού Μεγάρου. Τόνισε ότι παρερμηνεύεται η εντολή των πολιτών, σημειώνοντας πως «ο λαός μας είπε στις 6 Μαΐου ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ»
«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Ελληνες, δεν το πετύχαμε», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος. Είπε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση του κάθε Ελληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης» στα οποία -όπως είπε είναι «αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο οι στρατηγικές και οι σκοπιμότητες των κομμάτων».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τέλος ότι επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που επιδίδονται σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».
Η δήλωση του Φ. Κουβέλη
Η χώρα οδεύει σε εκλογές, δήλωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επανέλαβε συγκεκριμένα πως κατέθεσε ξανά την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό. Ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπερασματα του και το κάθε κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του, πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για μικροκομματικές επιλογές από κόμματα, που δεν κατονόμασε και τα οποία -όπως είπε- ήθελαν από την πρώτη στιγμή εκλογές.
Αναλύοντας για άλλη μία φορά τα βασικά σημεία της πρότασής του, επανέλβε πως αυτή οικουμενική κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία και φερέγγυα πρόσωπα και δυνάμεις που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή του Μνημονίου.
Πρότεινα, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ότι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει ρητή δέσμευση για την άμεση έναρξη αποδέσμευσης από το Μνημόνιο και προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να προωθηθούν μέτρα για την άρση των νόμων για τη μείωση των μισθών, τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη δέσμευση για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Η δήλωση του Π. Καμμένου
«Προτείναμε συγκεκριμένη κυβέρνηση εθνικού σκοπού την αρνήθηκαν. Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έκανε δήλωση κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο. Σε αναλυτικές δηλώσεις του αργότερα από τη Βουλή, εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου». Οπως είπε, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός».
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμη ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε, αλλά δεν συγκεντρώνονταν οι αναγκαίοι βουλευτές για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επανέλαβε τις επτά θέσεις του κόμματος που κατέθεσε στη σύσκεψη, γνωστοποιώντας πως ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με αυτές, εκτός από το ζήτημα που αφορά τις καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων.
H δήλωση του Α. Σαμαρά
Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αφού σημείωσε πως «δυστυχώς οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες», ανέφερε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά «ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου». «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως το μήνυμα του λαού είναι ξεκάθαρο: «ναι στην παραμονή στο ευρώ». Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε για τη ΝΔ, ότι έβαλε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, αλλά έπεσε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας. Χρειάζεται, τόνισε, αυτή την κρίση στιγμή να είμαστε ενωμένοι.
Η δήλωση του Α. Τσίπρα
Τελευταίος έκανε δηλώσεις ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ' ελάχιστο τη λαϊκή ετυμηγορία, όμως οι κ.κ. Σαμαρας και Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας και επί της ουσίας μας έθεταν το δίλημμα «μνημόνιο ή εκλογές». Εξηγώντας τη στάση του κόμματός του από την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών έως και τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με αξιοπρέπεια, με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης και του πατριωτικού μας καθήκοντός, πήραμε την απόφαση να μην προδώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας, να μη γίνουμε και εμείς μια δύναμη αφερέγγυα στο πολιτικό σκηνικό. Μας ζητούσαν να βάλουμε την υπογραφή μας στα μέτρα εξαθλίωσης και φτώχειας, αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη, αντισταθήκαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, είπε και κατηγόρησε τις «δυνάμεις του χθες», ότι λέγοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, ψάχνουν δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης και επιμένουν να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν το λαό. Όμως λαός που δοκιμάζεται, δεν μπορεί να εκβιάζεται, τόνισε. Εκτίμησε ακόμη ότι πλέον ήρθε η ώρα ο λαός να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε στις 6 Μαΐου για μία κυβέρνηση αριστεράς.
H δήλωση της Α. Παπαρήγα
Μόνη ευκαιρία είναι ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα -που δεν παρέστη στη σύσκεψη-, εξαπολύοντας για άλλη μία φορά βολές κατά πάντων.
Η κ. Παπαρήγα μίλησε και πάλι για υποκρισία των διερευνητικών εντολών και υποστήριξε πως αυτή τη φορά τίθεται ένα παλιό δίλημμα με νέα μορφή: δεξιά κυβέρνηση ή αριστερή κυβέρνηση. Οι πρώτοι κινδυνολογούν και οι άλλοι εφησυχάζουν, όπως υποστήριξε, αφοπλίζοντας το λαό και σπέρνοντας χάρτινες προσδοκίες. «Δεν φέρνουν αλλαγή πολιτικής και τα δύο σκέλη του διλλήματος» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.
Καταλήγοντας τόνισε πως το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει στη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας.
«To πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά κατώτερο των περιστάσεων» σχολίασαν οι Οικολόγοι-Πράσινοι, προσθέτοντας πως «η αδυναμία συμφωνίας, έστω και για όσα ιεραρχήθηκαν ως πολιτικές προτεραιότητες, όπως η παραμονή στην Ευρώπη και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, προδίδει τη στρεβλή αντίληψη περί συνεργασιών των κομμάτων της Βουλής».
«Η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, όπου η μόνη διέξοδος θα είναι να ενισχυθούν οι πολιτικές δυνάμεις που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες, στην αλλαγή που κατεπειγόντως αναζητά η κοινωνία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα ζητήσουμε την ψήφο των πολιτών για να αποτελέσουμε μέρος της λύσης που χρειάζεται η χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μόνη επιλογή για τη σωτηρία της χώρας είναι η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν πως η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, μακριά από τις επικίνδυνες λογικές του λαϊκισμού και της δραχμής, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις νέες εκλογές ο λαός θα έχει μία νέα επιλογή μέσα από τη συγκρότηση ενός ευρύτερου φιλοευρωπαϊκού μετώπου.
Σε δική της ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή αφού καταγγέλλει ότι «παρέμεινε αποκλεισμένη - εντελώς παράνομα και αντισυνταγματικά- από το "δημοκρατικό" καθεστώς», καθώς δεν κλήθηκε στη μεσημβρινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, βάλλει με δριμύτητα κατά του «κόμματος των πολιτικών κομμάτων» και «τους ξένους δυνάστες του Ελληνισμού»: «Οι καρικατούρες της πολιτικής ζωής του τόπου ξαναμετρούν ψήφους στις πλάτες των Ελλήνων. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο 9 μέρες από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ώστε να καταπέσουν πλήρως τα προσωπεία των ηγετών του παλαιοκομματισμού και να αποκαλυφθούν πλήρως οι προθέσεις και ο ρόλος τους. Παρ' όλο που η χώρα βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη κάμπη για τα εθνικά θέματα και την οικονομία και ο κοινωνικός ιστός κρέμεται στην κυριολεξία από μία κλωστή, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να διαρραγεί, τα κόμματα που τόσα χρόνια κρατούσαν τις τύχες της πατρίδας στα χέρια τους και μας έφεραν σε αυτό το σημείο, συνεχίζουν την ανήθικη μικροκομματική τακτική τους και οδηγούν την Ελλάδα πάλι σε εκλογές».
Η μεσημβρινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έγινε μέσα σε κλίμα έντασης, όπως φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε στενούς του συνεργάτες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για δραματικό, αλλά και ιστορικό χαρακτήρα της σύσκεψης, ενώ χαρακτήρισε λάθος την προσφυγή σε εκλογές, αποδίδοντας τη βασική ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, καταλόγισε φοβία στη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία, όπως σημείωσε, δεν τόλμησε να προχωρήσει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Κουβέλη για «σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο», διότι εκτιμά ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει κυβέρνηση τώρα που αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη. Δέχθηκε επίσης και τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτή την κυβέρνηση θα μετέχει και η ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε το «Plan B» του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμένου, αφού ο ίδιος δεν δέχθηκε ποτέ ότι υπήρξε ποτέ τέτοιο σχέδιο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν σκληρός αναφορικά με τη στάση του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι από την αρχή πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές και του καταλόγισε ότι οι τοποθετήσεις του έχουν δύο αντιφάσεις και μια παρεξήγηση. Η πρώτη αντίφαση που καταλόγισε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ενώ μιλάει για «απονομιμοποίηση» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν του προτείνεται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, απαντάει ότι «έχετε τα αριθμητικά δεδομένα που σας επιτρέπουν να προχωρήσετε». Η δεύτερη αντίφαση είναι ότι, ενώ προεκλογικά μιλούσε για καταγγελία της δανειακής σύμβασης, στέλνει επιστολή προς τους ευρωπαίους εταίρους, μιλώντας για «επανεξέταση» του πλαισίου. Η παρεξήγηση που δημιουργείται από την εν γένει συμπεριφορά και τις θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι, κατά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι «η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κινδυνολογίες, αλλά δεν απάντησε στην ερώτηση του κ. Βενιζέλου αν θεωρεί ότι κινδυνολογούν η Α. Μέρκελ και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Κατά τις ίδιες, πάντα, πηγές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς τώρα για να προστατεύσουμε τις περιουσίες των Ελλήνων. Ως ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγματεύσεων από κανέναν και υπενθύμισε ότι ήταν ο ίδιος που έκανε την πιο σκληρή διαπραγμάτευση και ότι η τρόικα έφυγε από το δικό του γραφείο. Και μίλησε για τυχοδιωκτική και ανεύθυνη πολιτική στάση, αλλά και για μικροκομματική λογική που επέδειξαν ορισμένοι από τους συνομιλητές.
Εν τω μεταξύ, με επίσημη ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις 13 Μαΐου, ο κ. Καμμένος έδωσε στον Πρόεδρο κείμενο που περιείχε διάφορα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της Προεδρίας έχει ως εξής: «Στις 13.5.2012 στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Καμμένος έδωσε στον κ. Παπούλια ένα κείμενο με τις θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων το οποίο περιείχε διάφορα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Με παράκληση του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το κείμενο αυτό κοινοποιήθηκε στους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων».
Στο έγγραφο, για το οποίο η Προεδρία της Δημοκρατίας επιμένει ότι ο κ. Καμμένος παρέδωσε στον κ. Παπούλια, περιγράφονται οι όροι, υπό τους οποίους θα μπορούσε να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, για την αντιμετώπιση άμεσου κινδύνου εθνικής ασφάλειας, εξηγώντας και ποιοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τέτοιοι κίνδυνοι.
Πάντως ο ίδιος ο κ. Καμμένος έχει τονίσει πως ότι τα έγγραφα αυτά ως προς το σκέλος των σεναρίων είναι πλαστά και πως ο ίδιος δεν παρέδωσε ποτέ τέτοιο κείμενο στον Πρόεδρο.
«Καμπανάκι» Κ. Παπούλια για φυγή καταθέσεων
Παράλληλα, η Προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα και τα πρακτικά της σύσκεψης της Δευτέρας στην οποία συμμετείχαν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με αυτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε προειδοποίηση για την κατάσταση στις τράπεζες. Όπως ανέφερε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να δραματικοποιήσω την κατάσταση την οποία γνωρίζετε και που είναι πράγματι πάρα πολύ δύσκολη.
Είχα δύο ενδιαφέρουσες τηλεφωνικές συνομιλίες. Η μία ήταν με τον κ. Μπαρόζο στις 16.00’ η ώρα σήμερα. Εναγωνίως περιμένουν τη δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα και την επιτυχή κατάληξη όλων αυτών των προσπαθειών που κάνουμε όλοι μαζί. Η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία ήταν με τον κ. Προβόπουλο. Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00’ η ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ». Και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Ανέφερε επίσης ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή. Αν λοιπόν κι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τώρα -που επιθυμούμε- να σχηματιστεί κυβέρνηση αποτύχει, τότε τα πράγματα δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και την αισθάνομαι προσωπικά. Σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να πάρω μόνος μου την ευθύνη ότι απέτυχα στην προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Πρέπει να βγω αύριο και να πω στον ελληνικό λαό ότι απέτυχα. Αλλά δεν απέτυχα εγώ. Δεν ήταν στο χέρι μου εγώ να σχηματίσω κυβέρνηση. Έπρεπε όλοι να συμπέσουμε επί το αυτό να σχηματίσουμε κυβέρνηση».
«Στο κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Όπως ήταν φυσικό, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επηρέασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αμέσως μετά την είδηση του ναυαγίου στη σύσκεψη, οι ευρωπαϊκές μετοχές απώλεσαν τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα και υποχώρησαν στο χαμηλότερό τους επίπεδο από τις αρχές του 2012 και έκλεισαν με απώλειες. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με πτώση 0,7% στις 996,85 μονάδες. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης σημείωσαν πτώση 3,7%, με τη γαλλική Credit Agricole να υποχωρεί περισσότερο από όλες, κατά 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: