Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Δραματική η κατρακύλα των μισθών στην Ελλάδα

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις αποδοχών και αντιστοίχως του κόστους εργασίας, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς η στροφή πολλών επιχειρήσεων σε πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, αλλά και σε ειδικές επιχειρησιακές ή ακόμα και ατομικές συμβάσεις εργασίας, προκαλούν μεγαλύτερη «αιμορραγία» στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι πραγματικές μέσες ακαθάριστες αποδοχές το 2011 θα μειωθούν τελικά κατά 6,3% και όχι κατά 4,8% που υπολόγιζε η η ΤτΕ στη προηγούμενη Έκθεση της. Αυτό που έχει, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι μέσες ετήσιες συμβατικές αποδοχές ενδεχομένως αυξάνονται κατά 0,9% λόγω των προβλέψεων της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων, οι πράγματι καταβαλλόμενες αποδοχές μειώνονται. Συγκεκριμένα, στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με κατά προσέγγιση εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι το 2011 περίπου το 25% των μισθωτών αντιμετωπίζει περικοπές αποδοχών της τάξεως του 10% (είτε μέσω ατομικών συμφωνιών και συμβάσεων είτε μέσω ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων), ενώ η θεσμοθέτηση (από το 2010) της πρόσληψης νέων με αποδοχές χαμηλότερες από τις κατώτατες και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών εκτιμάται ότι συμβάλλουν σε μείωση του κατά κεφαλήν κόστους εργασίας κατά 0,5%. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το 10% των απασχολουμένων στον τομέα αυτό αντιμετώπισαν παρόμοιες περικοπές ήδη από το 2009, ενώ το 40-50% τις αντιμετώπισε το 2010.
Γενικότερα, η κύρια τάση που παρατηρείται στον ιδιωτικό τομέα στη διάρκεια του 2011 είναι η μετατόπιση προς περισσότερο ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση, μειωμένα ωράρια), καθώς και προς την άτυπη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας - δηλαδή επιλογές που συνεπάγονται μείωση των μηνιαίων αποδοχών. Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας (προσλήψεων) στον ιδιωτικό τομέα αφορούσε μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση, έναντι 27,6% και 6,7% αντίστοιχα την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2010, ενώ το ποσοστό των νέων συμβάσεων για πλήρη απασχόληση μειώθηκε σε 58,9% από 65,7%. Εξάλλου, ο αριθμός των υφισταμένων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης (με συμφωνία εργαζομένου- εργοδότη ή με μονομερή απόφαση του εργοδότη) έφθασε τις 42.488, από 15.577 το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2010, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάστηκε (αύξηση 173%)!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: