Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε φέρνει στο κόκκινο» την Ευρωζώνη

Την ώρα που η τριμερής επιτροπή των υπ. Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας συζητά τα επόμενα βήματα μετά από την γραπτή δέσμευση των ελληνικών κομμάτων -για τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου-, ο «καμβάς» της κρίσης χρέους της ευρωζώνης απλώνεται με ταχύτητα.
Ο οίκος Standard and Poor' s υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα σε ΑΑ, από ΑΑ+, την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, με αρνητική προοπτική.
Ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση οκτώ ιταλικών τραπεζών, με αρνητικές προοπτικές και τριών Πορτογαλικών, ενώ η Ιταλία δανείσθηκε σήμερα με το υψηλότερο επιτόκιο από το 1997, 7,8%. Τον προηγούμενο μήνα οι αντίστοιχοι ιταλικοί τίτλοι διατέθηκαν στην αγορά με αποδόσεις 3,535%.
Στο μεταξύ, η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, σύμφωνα με το Reuters, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό, ενώ το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, στα 1,3226 δολάρια.
Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν διχασμένοι για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της ΕΕ από την κρίση.
Σε κοινή ανακοίνωση τους οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο, επισημαίνουν ότι τα προβλήματα των χωρών θα λυθούν με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Γκιόργκι Ματόλσκι, γνωστοποίησε ότι η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοπιστωτικούς ομίλους προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία είναι κράτος – μέλος της ΕΕ, αλλά δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μη συντεταγμένης διάσπασης της Ευρωζώνης ή εξόδου κάποιων χωρών από αυτή σχεδιάζει το «Σίτι» του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε ο Άντριου Μπέιλι, ανώτατο στέλεχος της εποπτικής αρχής του τραπεζικού συστήματος της Βρετανίας.
«Επί τάπητος» η 6η δόση στο Βερολίνο
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα τέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας στο Βερολίνο. Οι τρεις υπουργοί συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά τη γραπτή δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Δεν αποκλείει ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ η Ολλανδία
Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ολλανδία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της χώρας του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ υπογράμμισε ότι «σε μία κρίση δεν επιτρέπεται να αποκλείει κανείς τίποτε εκ προοιμίου».
Ωστόσο ο Ολλανδός υπουργός δεν διαπιστώνει διαφορές απόψεων με τη Γερμανία όσον αφορά το ρόλο της ΕΚΤ.
«Αναφορικά με την ΕΚΤ, η θέση μας είναι πολύ κοντά στη γερμανική θέση ή σχεδόν ίδια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. ντε Γιάγκερ, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης έχει έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο ρόλο.
Διχάζει τις Βρυξέλλες η επιστολή Σαμαρά;
Η επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε ΕΕ, Eurogroup, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ διχάζει τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει σημερινό τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων.
Η επιστολή του κ. Σαμαρά κρίνεται «μάλλον θετική», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ένας άλλος διπλωμάτης ανέφερε ωστόσο την ίδια ώρα ότι η επιστολή δεν έπεισε τελείως. Ως εκ τούτου η τελική απάντηση των Ευρωπαίων εταίρων είναι «αβέβαιη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: