Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Από αύριο το πρώτο κύμα εφεδρείας

Περίπου 16.000 μόνιμοι υπάλληλοι μπαίνουνε από τη Δευτέρα στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας . Από αυτούς οι περίπου 4.000 θα συνταξιοδοτηθούν άμεσα, καθώς έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι (περίπου 12.000) θα τεθούν σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» που θα διαρκέσει ως τα τέλη του 2013.
Για το σύνολο, αυτών των υπαλλήλων, που αποτελούν το πρώτο κύμα της εφεδρείας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής τους µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον δημόσιο τομέα, καθώς δεν θα ενταχθούν καν στους καταλόγους του ΑΣΕΠ, µέσω των οποίων καλλιεργείται µια αμυδρή ελπίδα για επιστροφή στο Δημόσιο ενός πολύ μικρού αριθμού εργαζομένων.
Το δρόμο για την εφεδρεία, µε την κοινοποίηση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων που προβλέπονται από το «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών, παίρνουν και περίπου 15.000 εργαζόμενοι που υπηρετούν µε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, τόσο στον στενό δημόσιο τομέα όσο και στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα που καταργούνται ή συγχωνεύονται, παρ’ ότι επίσημα η πόρτα εξόδου από την εργασία τους θα τους υποδειχθεί την 1η Ιανουαρίου 2012. Η ολοκλήρωση, ωστόσο, της διαδικασίας για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων αναμένεται να βρει απέναντί της κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και νομικές περιπλοκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: