Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Τοκετός με διακανονισμό και δόσεις

Η οικονομική κρίση έφερε τα φέσια και τους διακανονισμούς ακόμα και στις γέννες! Στα δημόσια νοσοκομεία πολλές γυναίκες, αδυνατώντας να πληρώσουν τα έξοδα τοκετού, ζητούν διακανονισμό με πολλές δόσεις, ενώ άλλα εισάγουν τη χρέωση με πιστωτική κάρτα! Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, γίνονται προσφορές με «οικονομικά πακέτα», ενώ οι έγκυοι με οικονομική ευχέρεια μπορούν να επιλέξουν μέχρι και... λουξ τοκετό της τάξης των 10.000 ευρώ.
Το μεγάλο αλαλούμ όμως επικρατεί με το «ποιος πληρώνει τη νύφη», στην προκειμένη περίπτωση τον τοκετό. Οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής και στο ποσό του επιδόματος -με βάση τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, του νέου φορέα υγείας- έχουν προκαλέσει σύγχυση στις νέες μητέρες και στα νοσοκομεία. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι τα νέα δεδομένα «σπρώχνουν» τις μέλλουσες μαμάδες στην καισαρική, επειδή δεν επιβαρύνονται με κόστος ή στον ιδιωτικό τομέα δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί οι χρεώσεις στο δημόσιο.
«Λόγω της κρίσης, πολλές ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν. Κάνουμε διακανονισμό και σύντομα θα δεχόμαστε πιστωτικές κάρτες με δόσεις», λέει στον «ΑτΚ» ο Γεώργιος Καρατζάς, διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
«Το τελευταίο διάστημα, λόγω οικονομικής κρίσης και ανακοστολόγησης των ιατρικών πράξεων στα νοσοκομεία εντείνεται το πρόβλημα όσων δεν πληρώνουν τη γέννα. Εχει αυξηθεί κατά 30 φορές ο αριθμός όσων φεσώνουν το νοσοκομείο, το οποίο προχωρά σε διακανονισμό», αναφέρει στον «ΑτΚ» η Βίκυ Μοσχάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης και μαία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.


Ελκυστικές οι δημόσιες κλινικές


Για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό η δημόσια μαιευτική κλινική αποτελεί συχνά μοναδική επιλογή. Ο βασικός λόγος είναι το χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με μαιευτικές κλινικές, έχει βελτιωθεί η ξενοδοχειακή υποδομή. Το «Παπαγεωργίου» διαθέτει αξιοπρεπέστατους θαλάμους νοσηλείας, ενώ στο Ιπποκράτειο -που έχει τρεις μαιευτικές- οι 12κλινοι έχουν αντικατασταθεί με 8κλινους και 3κλινους.
Εκτός του οικονομικού, έμπειροι ειδικοί γιατροί εφημερεύουν και σε -αν χρειαστεί- εντατική νοσηλεία το κόστος δεν είναι καταστροφικό. «Τους τελευταίους έξι μήνες αυξήθηκε 30% η προσέλευση σε μαιευτικά - γυναικολογικά περιστατικά λόγω της κρίσης και του αυξημένου κόστους των ιδιωτικών μαιευτηρίων. Η μέση τάξη έχει μετακινηθεί προς το δημόσιο τομέα επειδή συρρικνώθηκε το εισόδημά της. Εξάλλου, στο Δημόσιο η γυναίκα πληρώνει 872 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό, ενώ οι άπορες δεν πληρώνουν τίποτα», αναφέρει η κ. Μοσχάκη. Οπως προσθέτει, «από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας έρχονται στις δημόσιες κλινικές της Θεσσαλονίκης, επειδή εμπιστεύονται το δυναμικό τους. Νιώθουν ασφάλεια ακόμα και αν παρουσιαστούν βαρύτατες μαιευτικές επιπλοκές ή απαιτηθεί εντατική νοσηλεία του νεογνού, διότι τέτοιες μονάδες υπάρχουν».


Προσφορές και... τοκετοί πολυτελείας


Στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με την... τσέπη της οικογένειας. Αρκετές πάντως, λόγω της κρίσης, διαθέτουν πακέτα κοινωνικής προσφοράς για ειδικές κατηγορίες γονέων, όπως οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι. Για παράδειγμα, προσφέρεται δίκλινο για φυσιολογικό τοκετό και παραμονή τριών ημερών με 750 ευρώ και για καισαρική και παραμονή τεσσάρων ημερών με 1.050 ευρώ. Ιδιαίτερα δημοφιλές και οικονομικό είναι το πρόγραμμα «μιας ημέρας», όπου η μητέρα γεννά φυσιολογικά και επιστρέφει στο σπίτι την επομένη, εφόσον δεν κινδυνεύει η ίδια και το νεογνό, ενώ περιλαμβάνει και επισκέψεις μαίας στο σπίτι.
Οι κλινικές χρεώνουν, ενδεικτικά, για φυσιολογικό τοκετό για δυο ημέρες από 750- 3.764 ευρώ ανάλογα με το θάλαμο (μονόκλινο, λουξ, σουίτα κ.λπ.). Στις τιμές συνήθως περιλαμβάνονται βασικές παροχές νοσηλείας της μητέρας και του νεογνού, ΦΠΑ, όχι όμως και ιατρικές αμοιβές. Για καισαρική, χρεώνουν, ενδεικτικά, για τρεις ημέρες από 1.250 – 4.435, ανάλογα με το δωμάτιο. Στο κόστος περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση, η παραμονή, η χρήση καρδιοτοκογράφου, διάφορα αναλώσιμα, έξοδα χειρουργείου και παιδιατρική παρακολούθηση.


Τι αλλάζει στα βοηθήματα


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με βάση τον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ (στον οποίο εντάσσονται ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) οι ασφαλισμένες που γεννούν είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική σε δημόσιο νοσοκομείο δε δικαιούνται πλέον το επίδομα τοκετού. Ωστόσο, παίρνουν αντί μαιευτικής περίθαλψης, ένα εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900 ευρώ. Αν γεννήσουν δίδυμα, παίρνουν 1.200 ευρώ και για τρίδυμα 1.600 ευρώ. Σημειώνεται ότι το νέο βοήθημα είναι μειωμένο, καθώς μέχρι πρόσφατα έφτανε τα 1.765 ευρώ ανά τοκετό, ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα.
Στο εξής, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, «σε περίπτωση τοκετού -φυσιολογικού ή με καισαρική τομή- οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υποχρεούνται να καταβάλλουν απευθείας στο νοσοκομείο την κατά περίπτωση δαπάνη που προβλέπουν τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια που καθιερώθηκαν πρόσφατα (από 01/10/2011)».
Στις περιπτώσεις που η μητέρα χρειαστεί νοσηλεία για παραπάνω από τέσσερις ημέρες λόγω επιπλοκών, τότε «οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καταβάλλουν αντίστοιχα την προβλεπόμενη δαπάνη με βάση το ημερήσιο νοσήλιο όπως έχει διαμορφωθεί με κοινή υπουργική απόφαση. Στην περίπτωση αυτή δε χορηγείται στις ασφαλισμένες το βοήθημα τοκετού, αλλά καταβάλλεται απευθείας από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο στο νοσοκομείο έναντι της μαιευτικής περίθαλψης που παρασχέθηκε. Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από τις ασφαλισμένες μητέρες η ανάμιξη στην όλη διαδικασία και η καταβολή νοσηλίου προς το νοσοκομείο».
Οσο για τις γυναίκες που επιλέγουν ιδιωτική κλινική, το υπουργείο εξηγεί ότι «ανεξαρτήτως αν ο τοκετός είναι φυσιολογικός ή με καισαρική τομή, καταβάλλονται απευθείας στις ασφαλισμένες, μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς παροχών των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών, δηλαδή το επίδομα μαιευτικής περίθαλψης, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης συμβάσεων και άρα καταβολής νοσηλίων απευθείας στις κλινικές».


Σύγχυση στα νοσοκομεία με τα επιδόματα


Οι αλλαγές σε σχέση με την καταβολή του επιδόματος έχουν «γεννήσει» τεράστια προβλήματα στις συναλλαγές των μητέρων με τα νοσοκομεία, καθώς τα τελευταία απαιτούν να πληρώνουν οι ίδιες τη νοσηλεία. «Εχουμε προβλήματα, γιατί ορισμένα ταμεία όπως π.χ. το ΙΚΑ δεν αναγνωρίζουν τα νέα κλειστά νοσήλια και δε δέχονται να πληρώσουν, παρά την απόφαση του υπουργείου. Ετσι, αναγκαζόμαστε και χρεώνουμε την ασφαλισμένη. Το κόστος για το φυσιολογικό τοκετό έχει αυξηθεί στα 872 ευρώ, από περίπου 350 που ήταν μέχρι πρόσφατα και για την καισαρική είναι 1.510 ευρώ. Στην περίπτωση φυσιολογικού τοκετού η ασφαλισμένη π.χ. του ΙΚΑ ή του Δημοσίου πληρώνει και παίρνει τα χρήματα από το ταμείο της. Οταν γίνεται καισαρική, το κόστος είναι καλυμμένο από το ταμείο. Οι ασφαλισμένες του ΟΓΑ δεν πληρώνουν τίποτα, ανεξαρτήτως αν ο τοκετός είναι φυσιολογικός ή με καισαρική», εξηγεί ο κ. Καρατζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: