Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Οι εφορίες θα αποφασίζουν την εξαίρεση από το «χαράτσι»

Σε μία τριμελή επιτροπή στην εφορία θα απευθύνονται οι πολίτες που θεωρούν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το «χαράτσι» γιατί βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής. Στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχουν καταλήξει στην οριστική ρύθμιση - απόφαση με την οποία δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους πολίτες δεν πληρώσουν το λογαριασμό ΔΕΗ λόγω της εισφοράς στα ακίνητα.
Ωστόσο, έχει αποφασιστεί να εξαιρούνται άτομα με αναπηρία άνω του 80% και τα προστατευόμενα μέλη καθώς και οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Ετσι, δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής. Ωστόσο, η ααδυναμία πληρωμής θα αποφασίζεται από τριμελή επιτροπή σε κάθε εφορία.
Από την άλλη, άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία πρέπει να στείλουν έως 30 Νοεμβρίου sms στο 54160 για να μάθουν αν εξαιρούνται. Οσοι δεν εξαιρεθούν και δεν πληρώσουν το ρεύμα και μαζί με αυτό το χαράτσι των ακινήτων θα δίνεται εντολή να διακόπτεται άμεσα το ρεύμα αφού περάσουν 40 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.
Επίσης, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση λόγω μείωσης αποδοχών και πληρωμής στεγαστικών θα γίνεται ρύθμιση. Υπάρχει σκέψη το τέλος των ακινήτων να περάσει μέσα στη δόση του στεγαστικού δανείου, δηλαδή να πληρωθεί σε αρκετές δόσεις. Αυτό στην περίπτωση που το δάνειο έχει δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοσίους υπαλλήλους.
Τέλος, οι Δήμοι θα καλέσουν τους δημότες να διορθώσουν λάθη στα τετραγωνικά, τιμή ζώνης, παλαιότητα, ενώ σε λάθη που είτε είναι υπέρ του πολίτη είτε εις βάρος του θα γίνεται συμψηφισμός στο λογαριασμό της ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: