Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Μόνο ένας στους δέκα εφέδρους θα επιστρέφει στην εργασία του

Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις με εκπτώσεις στις αποζημιώσεις.
Το αναθεωρημένο μνημόνιο περιορίζει σε 10% το ποσοστό των «εφέδρων» που μπορούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο, προβλέπει σχέδιο εντοπισμού «περιττών» εργαζομένων, αναγγέλλει νέο κύμα «εφέδρων» από το 2012, που θα αυξάνεται όσο δεν πληρούται ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων όπως άλλωστε συνέβη φέτος.
Σύμφωνα με το κείμενο παραμένει ο στόχος περιορισμού της απασχόλησης στο Δημόσιο κατά 150.000 την περίοδο 2010 - 2015 και περιορίζεται κατά 67% ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (με μείωση 50% εντός του 2011). Επιβεβαιώνεται ότι φέτος περίπου 15.000 υπάλληλοι θα μπουν σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης (όσοι έχουν 12-24 μήνες για να βγουν στη σύνταξη) και επιπλέον 15.000 θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία.
«Πρόσθετο προσωπικό θα τοποθετηθεί στο «αποθεματικό» έως το τέλος του 2012» με μία λειτουργική επανεξέταση της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε «κλείσιμο ή συρρίκνωση φορέων του Δημοσίου» εντοπίζοντας «τους εργαζόμενους που είναι περιττοί» όπως αναφέρεται. Από την αποζημίωση απόλυσης θα αφαιρείται η αμοιβή που θα έχουν ως «έφεδροι». Επίσης προβλέπεται ότι οι έφεδροι που θα επαναπροσλαμβάνονται θα καταλαμβάνουν μόνο το 10% του ετήσιου στόχου προσλήψεων για το σύνολο του Δημοσίου.
Ο αριθμός όσων μπαίνουν σε εφεδρεία θα αυξηθεί από το 2012 τόσο ως αποτέλεσμα των φορέων που κλείνουν όσο και στην περίπτωση που ο κανόνας προσλήψεων (1 προς 5) θα παραβιάζεται. Θα εξαλειφθούν οι κενές θέσεις σε κάθε υπηρεσία του Δημοσίου, το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης θα δημοσιεύσει λεπτομερή στοιχεία εξόδου και εισόδου σε μηνιαία βάση και θα προσαρμοστούν οι προσλήψεις σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές στις προβλεπόμενες ανάγκες σε προσωπικό. Αν προσωπικό μεταφερθεί από φορείς που τελούν υπό αναδιάρθρωση θα θεωρείται ότι είναι νέες προσλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: