Δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να δεσμευτούν σε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη θερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Το μότο των Ευρωπαίων για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου έως και 30% μέχρι το 2020εφόσον συμφωνήσουν οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη δεν αλλάζει,παρόλα αυτά καυτά ζητήματα για την συνέχεια του Κιότο δεν έχουν προς το παρόν ξεκαθαρίσει.
Το πιο σοβαρό που είναι η εξεύρεση των πόρων με τους οποίους οι αναπτυγμένες χώρες θα χρηματοδοτήσουν τις αναπτυσσόμενες που πλήττονται έντονα από την αλλαγή του κλίματος, μετατίθεται για αργότερα παρά το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικοί οργανώσεις θεωρούν ότι τα περιθώρια για την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας ενόψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο έχουν αρχίσουν να στενεύουν.
«Όσοι οι αποφάσεις μεταξύ των ηγετών αργούν τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες για μια παγκόσμια συμφωνία στην Κοπεγχάγη» είναι το σχόλιο του κ.Τάκη Γρηγορίου υπεύθυνου εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στην Greenpeace.
Προσθέτει μάλιστα ότι παρά το κλίμα αισιοδοξίας που υπήρχε τους προηγούμενες μήνες για την κυβέρνηση Ομπάμα,«προς το παρόν εκείνο που έχουμε δει από την Αμερική είναι η προσπάθειά της να πουλήσει στη διεθνή κοινότητα την πανάκριβη τεχνολογία καθαρού άνθρακα (δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα)».
Πριν από λίγες εβδομάδες εμπειρογνώμονες της ΕΕ κατέθεσαν πρόταση στο συμβούλιο υπουργών του Ecofin για χρηματοδότηση με 110 δισ.ευρώ ετησίως των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και κυρίως για την παραγωγή καθαρής ενέργειας αλλά και για τον τερματισμό της αποδάσωσης του Αμαζονίου και άλλων τροπικών δασών που ευθύνεται για το 1/5 των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.
Το Ecofin χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο για την διάθεση των 110 δισ.ευρώ αλλά οριστικές αποφάσεις από τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμη ληφθεί.Οι ελπίδες όλων στρέφονται τώρα στη συνάντηση που θα έχουν τον Ιούλιο στην Λ’ Ακουίλα οι G8 με πρωτοβουλία Μπερλουσκόνι συμβολικής σημασίας και κυρίως στις συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Μπανγκόκ στις 28 Σεπτεμβρίου και στη Βαρκελώνη στις 2 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου