Η Κρίση χρέους στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της, με τον ιό της μετάδοσης να έχει «χτυπήσει» πλέον την Ισπανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup, κ. Willem Buiter, οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF ή του (μελλοντικού) ESM, εάν θέλουν να προλάβουν την καταστροφή.
Οπως επισημαίνει ο κ. Buiter, πλέον έχουμε φτάσει στο εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο του να μιλάμε για εξάπλωση της κρίσης σε δύο μεγάλες χώρες του ευρώ, με τις αποδόσεις των ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία ( κοντά στο 6%) να εκτοξεύονται κοντά στα επίπεδα που «μυρίζουν» διάσωση. Το θέμα «κρίση χρέους στην Ευρωζώνη» δεν αφορά πια τους μικρές της περιφέρειας – Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία – αλλά πλησιάζει στον πυρήνα της Ευρωζώνης και έχει ήδη αγγίξει και την Γαλλία, όπως επισημαίνει ο κ. Buiter. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο πλέον εάν δεν ελεγχθεί.
Οι ευρωπαϊκές αρχές αρνούνται να παραδεχθούν ότι υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας και είναι ανίκανες να διαχειριστούν και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ισπανία, όπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος τη Citi.
Οπως προσθέτει, οι χρηματοοικονομικοί μηχανισμοί που έχει στην διάθεσή της η ΕΕ, είναι εντελώς ακατάλληλοι για να διαχειριστούν την Ισπανία ή την Ιταλία ξεχωριστά, πόσο μάλλον και τις δύο χώρες μαζί. Οπως προειδοποιεί ο κ. Buiter, εάν μπουν βαθύτερα στην κρίση και η Ιταλία και η Ισπανία, τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης θα πρέπει να αυξηθούν στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι δύο χώρες , όταν και εάν βρεθούν εκτός αγορών.
Ο κ. Buiter σημειώνει πως η κρίση χρέους χρέους είναι ξεκάθαρο πια ότι αρχίζει και αγγίζει και τους «μεγάλους» της Ευρωζώνης. Όπως τονίζει, χρειάζεται άμεσα η αύξηση του μεγέθους των πόρων που είναι διαθέσιμοι, και στο βραχυπρόθεσμο διάστημα μόνο ένας οργανισμός μπορεί να το παρέχει αυτό, και αυτός είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να ξανα-ανοίξει το πρόγραμμα στήριξης SMP (Securities Market Program) και να είναι έτοιμη να αγοράσει ιταλικά αλλά και ισπανικά ομόλογα, για να μπορέσουν να κρατηθούν τα επιτόκιά τους σε επίπεδα κρατικής φερεγγυότητας.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δράσουν άμεσα, και σίγουρα πριν από την Πέμπτη (αύριο δηλαδή!) , που η Ιταλία προχωρά σε νέα δημοπρασία ομολόγων, καθώς σύμφωνα με την εκτίμησή του, έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, η δημοπρασία θα είναι σίγουρα αποτυχημένη.
Τέλος τόνισε πως χρειάζεται να προχωρήσει η αναδιάρθρωσης του χρέους των αφερέγγυων κυβερνήσεων, και η ισχυρή διαγραφή του, η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμη να παρέμβει σε χρόνο… dt και να υπάρξει άμεσα ισχυρή ενίσχυση του EFSF. «Εάν δεν γίνουν αυτά τώρα, τότε έρχεται η καταστροφή, και οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να ξυπνήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου