"Δεν επιβάλλουμε τη λιτότητα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διορθώνει από μόνη της μνημειώδη λάθη διαχείρισης του παρελθόντος", δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Le Point, ο Τρισέ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι "η Ελλάδα, πριν από την κρίση σταθερά ξόδευε περισσότερα από όσα κέρδιζε. Μια συνετή διαχείριση είναι ο μόνος τρόπος για να έχει και πάλι ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας που βασίζονται στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας", επισημαίνει ο κ.Τρισέ, προσθέτοντας πως "αυτό σημαίνει έναν υγιή προϋπολογισμό, ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα εφαρμόζεται αυστηρά και τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".
Ακόμη, προχωρά στη διαβεβαίωση ότι "κανείς δεν εξέτασε ούτε μια στιγμή" το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε "σταθερό, αξιόπιστο και στέρεο".
"Η Ελλάδα δεσμεύεται να κάνει τα πάντα και οφείλει να κάνει τα πάντα με αυτήν την αυστηρή επίβλεψη της Ευρώπης την οποία πάντοτε επιθυμούσαμε, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανακτήσει τη σταθερότητα και να αποπληρώσει τα δάνεια της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι δεν επιχορηγούν την Ελλάδα χωρίς να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Επενδύουν στην αναδιάταξή της. Όπως είναι φυσικό οφείλουν να επιτηρούν από κοντά την επένδυσή τους", προσθέτει."Αυτό που μετράει είναι να συνεχίσει πιστά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει αποφασιστικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων", είπε.
Στο ερώτημα για το εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να κινητοποιήσει δύο φορές πάνω από 100 δισεκατομμύρια για μια χώρα σαν την Ελλάδα, ο κ. Τρισέ απάντησε ότι το "απολύτως θεμελιώδες είναι να πάρει και πάλι η Ελλάδα τον έλεγχο της δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Να θέσει σε εφαρμογή το συντομότερο και με τον αυστηρότερο τρόπο, το πρόγραμμα αναδιάταξης του προϋπολογισμού της, των δημοσίων λογαριασμών και της ανταγωνιστικότητάς της".
Αναφορικά με τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία, απαντά ότι "όλες οι χώρες, χωρίς εξαίρεση, έχουν επίγνωση ότι περνάμε μία εξαιρετική κρίση. Από όλες η ΕΚΤ ζητά να εφαρμόσουν ανεπιφύλακτα το γράμμα και το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, κυρίως αναφορικά με το κόστος παραγωγής, και να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου